ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Η «Καθημερινή»… προσγειώνει το success story των επενδύσεων


Άφαντο είναι τελικά το λεγόμενο success stοry των επενδύσεων στην Ελλάδα με τον Γιάννη Στουρνάρα και το συγκρότημα Αλαφούζου να αδειάζουν το κυβερνητικό αφήγημα. Μάλιστα τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΤτΕ δείχνουν ότι τελικά η «πλημμύρα» ξένων επενδύσεων έφτασε τα 7,2 δισ. το 2022 και πίσω από τους αριθμούς η αλήθεια είναι διαφορετική.

Το θέμα ανέδειξε η «Καθημερινή» αμφισβητώντας ευθέως τα στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης. Όπως σημειώνει η εφημερίδα το μεγαλύτερο μέρος των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα, το 2022, είναι αποτέλεσμα διακίνησης ιδιωτικού χρήματος μεταξύ ιδιωτών και πρόκειται για εξαγορές υφιστάμενων εταιρειών και για αγορά ακινήτων μέσω Golden Visa.

«Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν ρεκόρ 20ετίας το 2022, φθάνοντας τα 7,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτές αφορούν εξαγορές ή ιδιωτικοποιήσεις ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και αγορά ακινήτων» αναφέρει η εφημερίδα.

Αλλά επισημαίνει η «Καθημερινή» πως «η δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων, οι λεγόμενες greenfield investments, αυξάνονται μεν, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων».
Ιδού η έκθεση: Σύμφωνα με στοιχεία της Έκθεσης του διοικητή 2022 της ΤτΕ, στο σύνολο των 7,220 δισ. ευρώ των ΞΑΕ το 2022, τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων.
Η αγορά νέων μετοχών, που αντιπροσωπεύει τη δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων ή τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχούσε σε 1,979 δισ. ευρώ (27,4%).

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο «πύργος» των χρυσών επενδύσεων είναι χάρτινος και το επιβεβαιώνουν Στουρνάρας και Αλαφούζος.