ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Υπό κράτηση οι δύο καταδικασθέντες για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου


O κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, τίθενται σε καθεστώς κράτησης, καθώς το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεσή τους.
Με την απόφαση του δικαστηρίου ο μεν μεσίτης θα οδηγηθεί στη φυλακή, ενώ ο κοσμηματοπώλης που έχει συμπληρώσει τα 77 έτη θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον.
Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή της 10ους κάθειρξης στους δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία (σσ: παράλληλη αυτουργία, χωρίς συναπόφαση, αλλά με συνεκτέλεση) για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.
Το δικαστήριο μετά την απόφαση επί της ενοχής των δύο καταστηματαρχών έκρινε ομόφωνα ότι δεν θα αναγνωρίσει ελαφρυντικά στους δύο καταδικασθέντες των οποίων η υπεράσπιση ζήτησε την αναγνώριση τόσο του σύννομου βίου, όσο και της ειλικρινούς μεταμέλειας και των μη ταπεινών αιτίων για την πράξη.
Αρνητική πρόταση για την αναγνώριση ελαφρυντικών υπέβαλε στο δικαστήριο και ο εισαγγελέας έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος, ο οποίος ανέφερε ότι τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια και αντιθέτως φάνηκαν να μην έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους.
«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης», είπε ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε πως «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράσης τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν πρέπει να τους αναγνωριστεί».


O δημοσιογράφος Γιάννης Αλμπάνης σχολιάζει σχετικά στο fb:
Η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μοιάζει σαν να θέλει να κρατήσει μια πολιτική “ισορροπία”. Αθωώνει τους 4 αστυνομικούς και καταδικάζει σε 10 χρόνια χωρίς αναστολή τους Χορταριά και Δημόπουλο -ο δεύτερος θα εκτίσει την ποινή του σε κατ΄οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας.
Αυτή η προσπάθεια να κρατηθεί η πολιτική “ισορροπία” επουδενί σημαίνει απονομή δικαιοσύνης.
Γιατί σε οποιονδήποτε άλλο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου (ο οποίος μάλιστα είχε καταγραφεί σε βίντεο) θα είχαμε καταδίκες για ανθρωποκτονία.
Γιατί όλοι-ες είδαμε τους αστυνομικούς να χτυπάνε τον δεμένο και ημιθανή Ζακ.
Γιατί αν δεν υπήρχε ο κόσμος που φώναζε όλον αυτόν τον καιρό, η υπόθεση δεν θα είχε φτάσει κατά πάσα πιθανότητα στο ακροατήριο -θα είχαμε μείνει στο αστυνομικό στόρι “του τοξικομανούς που πήγε να ληστέψει”.
Μια άγρια δολοφονία μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, δεν κρίθηκε τελικά ως αυτό που ήταν (και όλες-οι είδαμε). Γιατί οι αστυνομικοί είναι πάντα αθώοι για τα δικαστήρια, γιατί στην Ελληνική Δημοκρατία δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία.