ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Τώρα θέλουν να φιμώσουν και τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα»


Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι αντιμετωπίζει με όρους... βεντέτας το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, ιδιαίτερα με τη στάση της απέναντι σε εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί της ή της ασκούν κριτική.
Ενώ καλά καλά δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», η οποία καταγράφει ότι η Ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας βρίσκεται στα τάρταρα, το Μαξίμου βάλθηκε να επιβεβαιώσει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τα όσα αναφέρονται στην έρευνα.
Έτσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος είχε απορρίψει με ευκολία την έκθεση και είχε κάνει παρατηρήσεις προς την οργάνωση την ημέρα που δημοσιεύθηκε η έκθεση, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έστειλε... επιστολή διαμαρτυρίας προς τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», υποστηρίζοντας ότι εκθέτει τη χώρα και ζητώντας εξηγήσεις για την μεθοδολογία.
Ο Γιάννης Οικονόμου, μάλιστα, αφήνει σοβαρές αιχμές περί απουσίας επιστημονικότητας και σοβαρότητας στην έκθεση και ζητά άμεσα διευκρινίσεις.
Την ίδια ώρα, όπως φαίνεται και από την ανάρτησή του, επιδιώκει να ενεργοποιήσει και τα αντανακλαστικά του συντηρητικού ακροατηρίου, κάνοντας ειδική και εκτός σχέσης με την υπόθεση, αναφορά στα Κατεχόμενα και αναφέροντας ότι οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» τα αποκαλούν «Βόρεια Κύπρο».
Εκείνο που αγνοεί ή δεν θέλει να δει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της η οργάνωση (ΜΚΟ όπως την αποκαλεί πολλάκις ο κ. Οικονόμου στην ανάρτησή του) παρουσιάζει αναλυτικά τη μεθοδολογία που ακολουθεί και τα κριτήρια αξιολόγησης της κατάστασης στην κάθε χώρα.
Φυσικά, ο Γιάννης Οικονόμου δεν βρήκε να πει κουβέντα για την απαράδεκτη κίνηση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων να εξαφανίσει από την είδηση κάθε αναφορά στην Ελλάδα και, εν τέλει, να εξαφανίσει και την ίδια την είδηση. Ούτε σχολίασε το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση, το θέμα για την Ελευθερία του Τύπου δεν... εμφανίστηκε ποτέ.

Η πρώτη απάντηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

Η «Εφ.Συν.» έθεσε, ήδη από την ημέρα δημοσιοποίησης της έκθεσης, υπόψη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα τη χθεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, σχετικά με την κατρακύλα της χώρας στον ετήσιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, ζητώντας το σχόλιο του διεθνούς οργανισμού. Μεταφέρουμε ολόκληρη την απάντηση του Pavol Szalai, επικεφαλής του Γραφείου Ε.Ε./Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
«Η σύγκριση μεταξύ του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2022 και του 2021 πρέπει να γίνει με προσοχή, δεδομένης της νέας αναβαθμισμένης μεθοδολογίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα έπεσε εξαιτίας της ανόδου άλλων χωρών. Ωστόσο, η νέα κατάταξη της Ελλάδας ως η τελευταία χώρα της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από μεθοδολογικές αλλαγές ή την ανακατάταξη άλλων χωρών.
Σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει ζητήματα ως προς την ελευθερία του Τύπου, που εντοπίζονται και αλλού στην Ευρώπη. Η σοβαρότερη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου που συνέβη το 2021 είναι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η οποία σηματοδότησε την επιστροφή των δολοφονιών δημοσιογράφων στην Ε.Ε. πέρσι. Δεν είμαι σίγουρος αν η κυβέρνηση αναφέρεται στη δολοφονία ως «ανοιχτή υπόθεση που ελέγχεται από την ελληνική δικαιοσύνη», αλλά αν είναι πράγματι έτσι, τότε ναι, είχε αντίκτυπο στην κατάταξη της Ελλάδας. Οι δολοφονίες και οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι ένας από τους πέντε δείκτες ελευθερίας του Τύπου, είναι αυτός της «ασφάλειας των δημοσιογράφων». Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια ακραία μορφή λογοκρισίας, η οποία απειλεί και άλλους δημοσιογράφους μέσω της επίδρασης της αυτολογοκρισίας.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης, η έρευνα φαίνεται να έχει μπλοκαριστεί και επιπλέον στερείται ακόμη και της ελάχιστης διαφάνειας, κάτι που αντίκειται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η πρόοδος των ερευνών και η διαφάνεια θα διασφάλιζαν στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι υπάρχει καλή θέληση των Αρχών να τους προστατεύσουν, να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τον δράστη.
Όμως, ο κατάλογος των προβλημάτων ως προς την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι δυστυχώς πολύ μακρύς: απειλές σε δημοσιογράφους από το οργανωμένο έγκλημα, παρακολούθηση δημοσιογράφων, αδιαφανής και άδικη κατανομή των δημόσιων πόρων στα ΜΜΕ, νομοθεσία που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αστυνομική βία και αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ που θεωρούνται υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση, έλλειψη ανεξαρτησίας στα δημόσια ΜΜΕ, λεκτικές επιθέσεις και καταχρηστικές μηνύσεις.
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να προστατεύουν τους δημοσιογράφους, αλλά και αυτό που φαίνεται ως εσκεμμένη βούλησή τους: η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου. Γι’ αυτό η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.
Εκτιμώ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να διαβεβαιώσει το διεθνές κοινό σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Χρειαζόμαστε, ωστόσο, αποδείξεις και πράξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα με τις εθνικές αρχές στην Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, βάσει της διεθνούς εμπειρίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».
Ηλιόπουλος σε Οικονόμου: Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα
 δεν είναι στη λίστα Πέτσα αλλά επίσημη πηγή της Κομισιόν

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι η ντροπή της Ευρώπης» σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προκλητική κίνηση της κυβέρνησης να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα».
Ο Νάσος Ηλιοπουλος υπενθυμίζει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ως αρμόδιος υπουργός, ότι, δηλαδή η «ΜΚΟ» όπως την αποκαλεί είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και επίσημη πηγή της Κομισιόν.
Ανάμεσα σε άλλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:
“Αφού πρώτα η κυβέρνηση εξαφάνισε από το ΑΠΕ την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα - και με αυτόν τον τρόπο την επιβεβαίωσε, σήμερα έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας νομίζοντας πως η διεθνής οργάνωση βρίσκεται στη λίστα Πέτσα.
Είναι γνωστό πως η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πάσχει επί Μητσοτάκη, αλλά πλέον η κατάσταση έχει γίνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη έχει γίνει πρότυπο για την Ουγγαρία του Όρμπαν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να διαμαρτύρεται για την έκθεση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης ΜΚΟ η οποία αποτελεί επίσημη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλό θα ήταν να αρχίσει να ανησυχεί ότι την κυβέρνηση που εκπροσωπεί θα την θυμούνται οι πολίτες με τα πιο μελανά χρώματα.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι η ντροπή της Ευρώπης κι αυτό πλέον το ξέρουν όλοι”.
- απο efsyn.gr