ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Η Επανάσταση του 1821 και το ΕΑΜ


Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Μιχάλη Λυμπεράτου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2022, στις 7.30 μ.μ στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης με τίτλο: "Η Επανάσταση του 1821 και το ΕΑΜ".
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
"Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα δύο φαινόμενα είναι ασύμπτωτα λόγω των διαφορετικών εποχών που εμφανίστηκαν. Όμως, και παρά τις ιστορικές διαφορές τους, έχουν ένα κοινό δομικό στοιχείο που τα συνέχει: είναι και τα δύο αυθεντικά λαϊκά, μαζικά φαινόμενα που συγκρούστηκαν με οργανωμένους κατακτητικούς στρατούς και κράτη. 
Χωρίς να διαθέτουν τα υλικά μέσα των αντιπάλων τους, κατόρθωσαν να τους κατανικήσουν, στηριζόμενα στην λαϊκή δυναμική και επινοητικότητα. Ήταν η γνώση του χώρου, η σύμπλευση του άμαχου πληθυσμού, τα πατριωτικά αισθήματα, οι εναλλακτικές μορφές πολέμου που αξιοποιήθηκαν, οι πάνδημες κινητοποιήσεις που θωράκισαν τον πληθυσμό εναντίον της στυγνής τρομοκρατίας που μεταχειρίστηκαν οι Οθωμανοί και οι Γερμανοί αργότερα.
 Και στις δύο ιστορικές περιπτώσεις, τα σπίτια των κατοίκων, τα «περάσματα» στα βουνά, τα μετερίζια στα λαγκάδια, οι δρόμοι των χωριών και των πόλεων εξελίχθηκαν σε «ταμπούρια» που υποχρέωσαν δύο πάνοπλους στρατούς να ηττηθούν. 
Γιατί τόσο τα «σφάγια» με τα οποία τροφοδοτούσαν οι κάτοικοι τους επαναστάτες στις μάχες του 1821, όσο και οι εφεδρείες που παρείχαν στους αντάρτες στην Κατοχή οι πολίτες, τους έδωσαν την δυνατότητα να επιλέγουν με πλήρη ευελιξία και υπομονή το πιο πρόσφορο κάθε φορά πεδίο μάχης.
Αυτό εξηγεί τόσο γιατί η Επανάσταση εδραιώθηκε, όσο και γιατί ο γερμανικός στρατός 120 χρόνια αργότερα αποχώρησε πανικόβλητος από την χώρα που είχε, ούτως η άλλως, απελευθερωθεί, ήδη από τα μέσα του 1943, με εξαίρεση τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από κάποια μεγάλα εργοστάσια εξόρυξης πρώτων υλών".