ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

H συμφωνία με την Γαλλία και οι δύο σοβαρές ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης αν δεν γίνουν δύο σημαντικές διορθώσεις στα άρθρα που αφήνουν εκτός συμφωνίας την ΑΟΖ, αλλά και ανοιχτό «παράθυρο» για την..αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε εμπόλεμες περιοχές της Αφρικής όπου δρουν οι Γάλλοι.
Το ενδεχόμενο να καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη συμφωνία με τη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας, εάν στο μεταξύ δεν γίνουν δυο σημαντικές διορθώσεις σ' αυτήν. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου του κόμματος που συνεδρίασε υπό τον Αλ. Τσίπρα και αφορά τα άρθρα εκείνα που αφήνουν εκτός συμφωνίας το θέμα της ΑΟΖ αλλά και της αποστολής ελληνικών στρατευμάτων σε περιοχές όπου δρουν αυτή τη στιγμή οι Γάλλοι και ειδικότερα στη ζώνη του Σαχέλ.
Πιο αναλυτικά, οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα άρθρα 2 και 18 στη συμφωνία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και καλεί την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τη διατύπωσή τους, καθώς με τον τρόπο που αναγράφονται 
αφήνουν εκτός αμυντικής συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο αλλά και 
αφήνουν ανοιχτό παραθυράκι για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες ζώνες, όπως αυτή του Σαχέλ που βρίσκεται νότια της ερήμου Σαχάρα και εκτείνεται διαμέσου 10 αφρικανικών χωρών: της βόρειας Σενεγάλης, της Μαυριτανίας, του Μάλι, του βόρειου μέρους της Μπουρκίνα Φάσο, του Νίγηρα, του Τσαντ, του Σουδάν και τέλος των βόρειων κομματιών του Νότιου Σουδάν και της Ερυθραίας. Πρόκειται για μια περιοχή που εδώ και κάποια χρόνια καταγράφεται μια σταθερή γαλλοτουρκική αντιπαλότητα ως προς τους άξονες επιρροής.

«Εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ», σημείωσε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: 
«Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.
Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση». Τόνισε πως αυτό μπορεί να γίνει «με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές».
Τέλος δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό αποδίδοντάς του «πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής», συμπληρώνοντας πως «φέρνει με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη».
- από ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στην Εφημερίδα των Συντακτών