ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Εξι ρίχτερ τελικά ο σεισμός στην Κρήτη, αναμένονται μεγάλοι μετασεισμοί


Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε στις 9:17 το πρωί της Δευτέρας την Κρήτη. Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι..
ήταν τελικά 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Παπαδόπουλος συνέστησε ψυχραμία, παρότι όπως παραδέχθηκε αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο και συμφώνησε με την απόφαση να μείνουν κλειστά τα σχολεία ώστε να γίνει ενδελεχής έλεγχος των κτιρίων.
Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι προειδοποίησε για ισχυρούς μετασεισμούς ακόμη και πάνω από 5 βαθμούς και κάλεσε τους κατοίκους παλαιών σπιτιών να τα αποφύγουν για λίγες ημέρες ιδιαίτερα αν έχουν κάποια προβλήματα.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας

Στο μεταξύ από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5.8 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 09.17΄ στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της πόλης της Άρβης και σε απόσταση 346 Χλμ ΝΝΑ της Αθήνας.
Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.