ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι


Bίαιη επίθεση με πέτρες και καδρόνια δέχθηκαν φοιτητές από ομάδα ακροδεξιών, σήμερα Τρίτη το πρωί, έξω από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου ήταν σε εξέλιξη αντιφασιστική συγκέντρωση..Ομάδα ατόμων με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπα βγήκε μέσα από τους χώρους του σχολείου και χτύπησε τους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στον λαό, θάνατος στον φασισμό». Ο χώρος έξω από το σχολικό συγκρότημα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και επικράτησε πανικός, ενώ πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο τραυματίες.
Αμέσως μετά το περιστατικό, μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης. Αύριο Τετάρτη καλούν σε νέα αντιφασιστική κινητοποίηση στις 18.30 στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη.
Η σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση διοργανώθηκε ως απάντηση στην επίθεση σε βάρος φοιτητών έξω από το σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, την περασμένη Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των φοιτητών, τρεις φοιτητές που είχαν βρεθεί εκεί προκειμένου να μοιράσουν φυλλάδια με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είχαν δεχθεί φραστική επίθεση και προπηλακισμούς από άτομα που φέρεται να προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να τραυματιστεί στο πρόσωπο.
Την επίθεση της περασμένης Τετάρτης είχαν καταδικάσει οκτώ φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και συγκεκριμένα, της Αρχιτεκτονικής, της Γαλλικής Φιλολογίας, του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, της Νομικής, της Πληροφορικής, του Μουσικού, της Φιλολογίας καθώς και του Φιλοσοφικού-Παιδαγωγικού.

Ν. Φίλης: Οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι

«Εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις. Μάλιστα η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και πάλι κουκουλοφόροι φασίστες, οι ίδιοι προφανώς, είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια σχεδιασμένη -όπως δείχνει και το μέγεθος- απόπειρα υπενθύμισης ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός έχουν ακόμα ρίζες στην κοινωνία. Και διάλεξαν γι’ αυτό την επέτειο Φύσσα. Την απαρχή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης.
«Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;» διερωτάται.
«Ακόμα μια φορά: ο φασισμός έχει πολλά κεφάλια. Η ήττα του δεν είναι ποτέ αυτονόητη και ανέξοδη. Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζονται απαντήσεις σε ό,τι τον γεννά σε κάθε συγκυρία, ξεκινώντας σήμερα, όπως το 2012, από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες» καταλήγει ο Ν. Φίλης.

Τη φασιστική βία εναντίον των συγκεντρωμένων φοιτητών στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης και εκφράζει τη συμπαράσταση του στα θύματα της επίθεσης. Δηλώνει δε την αλληλεγγύη του, και τη συμπόρευση με το λαϊκό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό κίνημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση, «αντί για τη δημιουργία της διαβόητης πανεπιστημιακής αστυνομίας να φροντίσει για την περιφρούρηση των δημοκρατικών ελευθεριών σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την προστασία των μαθητών και των φοιτητών από κάθε ακροδεξιά συμμορία. Και φυσικά για την άμεση σύλληψη των δραστών».