ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

«Η Ναυτεμπορική» των Τζώρτζη και Πάνου Αθανασιάδη δεν μένει πια εδώ


Του Παναγιώτη Μήλα

«Η Ναυτεμπορική». Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021. Έτος 97ο. Β’ Περίοδος. Αριθμός φύλλου 27.639.
Αυτό ήταν το τελευταίο φύλλο που φτιάχτηκε στο κτήριο της οδού Λένορμαν 205. Το επόμενο φύλλο.. με τον αριθμό 27.640 θα «χτιστεί» στα νέα γραφεία της εφημερίδας στην Ακτή Κονδύλη, στον Πειραιά.
Η «Ναυτεμπορική» επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε: Στο Μεγάλο Λιμάνι.
Στις 8 Μαρτίου 1924 «γεννήθηκε» από τον Πάνο Αθανασιάδη το «Ναυτικό και Εμπορικόν Δελτίον Πειραιώς». Στεγάστηκε απέναντι από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Αργότερα και με διευθυντή πλέον τον Τζώρτζη Αθανασιάδη, μεταφέρθηκε στην οδό Φίλωνος 70.
Την Τετάρτη 19 Απριλίου 1933 το «Δελτίον» παίρνει τη μορφή μιας ολοκληρωμένης εφημερίδας. Το σημερινό όνομα: «Ναυτεμπορική», της δόθηκε στις 2 Αυγούστου του 1948. Κυκλοφόρησε στο ίδιο σχήμα που έχει και σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη εφημερίδα σε μικρό σχήμα, [όχι το «Έθνος» του 1981].
Σε λίγους μήνες, στις 3 Μαΐου 1949 ανέβηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στην οδό Πειραιώς 50.
Εκεί έμεινε 32 χρόνια και το 1981 μετακόμισε στο κτήριο της Οδού Λένορμαν.
Ο Πάνος και ο Τζώρτζης Αθανασιάδης ολοκλήρωσαν το όραμά τους προσφέροντας αυτή την ειδική ενημέρωση που είχε ανάγκη ο κόσμος της δημιουργίας αλλά και όλοι οι πολίτες.
Τα δύο αδέλφια από μία απλή σκέψη δημιούργησαν ένα σπάνιο θησαυρό.
Μετά τον θάνατο του Πάνου Αθανασιάδη [15 Ιουλίου 1981] και τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη [22 Μαρτίου 1983] η τύχη της εφημερίδας πέρασε στη δεύτερη γενιά της Οικογένειας.
Όμως η εφημερίδα είχε την τύχη να πέσει στα χέρια καλών δημοσιογράφων πού κατάφεραν – μέχρι και σήμερα – να την κρατήσουν στο δρόμο που είχαν χαράξει ο Πάνος και ο Τζώρτζης Αθανασιάδης.
Αυτό όμως δεν αρκούσε. Οι δημοσιογράφοι δεν διοικούσαν. Άλλοι κρατούσαν το τιμόνι στα χέρια.
Βέβαια οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν με κάθε θυσία να σώσουν το δημιούργημα των δυο αδελφών.
Όμως οι κάτοχοι των υπέρλαμπρων μεταπτυχιακών, διδακτορικών και λοιπών B.Eng., M.Sc. και MBA – κατάφερναν να πείθουν και να επηρεάζουν τη δεύτερη και την τρίτη γενιά της Οικογένειας. Είχαν άλλα «πιστεύω» και άλλους στόχους. Περιφερόμενοι μάγοι – που δεν είχαν φυλλομετρήσει ποτέ το δημιούργημα του Πάνου και του Τζώρτζη Αθανασιάδη – δεν ήθελαν να μπλέκουν στα πόδια τους εραστές του ονείρου, όπως ήταν οι δημοσιογράφοι.
Δεν ήταν καθόλου δύσκολο λοιπόν αυτοί οι «μάγοι» να προκαλέσουν το «δις εξαμαρτείν»: «Η Ναυτεμπορική». Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021. Έτος 97ο. Β’ Περίοδος. Αριθμός φύλλου 27.639. Τέλος εποχής…
Έτσι μετά τη «Βραδυνή» και το δεύτερο δημιούργημα των Αδελφών Αθανασιάδη, η «Ναυτεμπορική», άλλαξε χέρια.
Από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 λοιπόν θα γίνει το νέο ξεκίνημα για την κορυφαία οικονομική εφημερίδα η οποία ήδη ανήκει στην Zofrank Holdings Co. Limited της Οικογένειας του Δημήτρη Μελισσανίδη.
Οι δημοσιογράφοι έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και – όπως πάντα – δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με στόχο η εφημερίδα να εξακολουθήσει να είναι φύλακας άγγελος και σύμβουλος των πολιτών που έχουν ανάγκη από σοβαρή ενημέρωση.
Πίκρα και απογοήτευση για το «δις εξαμαρτείν» αλλά και ευχές για επιτυχίες στη νέα πορεία της «Ν».

- το κείμενο του Ν. Μήλα είναι από το catisart. gr