ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλο και δυναμικό το συλλαλητήριο της εκπαιδευτικής κοινότητας


Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές έφτασαν έξω από τη Βουλή καθώς ενώθηκαν οι πορείες τους. Των εκπαιδευτικών που ξεκίνησαν από το Εφετείο Αθηνών προς τη Βουλή, μετά τη..συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου εκδικάζεται η έφεση που άσκησε το υπουργείο Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης, η οποία έκρινε την απεργία-αποχή τους από την αξιολόγηση παράνομη, ζητώντας να κριθεί και καταχρηστική. Και των φοιτητών και μαθητών που ξεκίνησαν από τα Προπύλαια.
Η συγκέντρωση είχε δυναμική και παλμό.
Οι εκπαιδευτικοί, που χαρακτηρίζουν τη δίκη «παρωδία» φώναζαν συνθήματα όπως «Με δίκες και βία δεν γίνεται παιδεία» και «Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς».
Η πορεία από το Εφετείο πέρασε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνεχίστηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας και κατέληξε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα κινήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών.
Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Υπολογίζεται ότι στο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το εφετείο συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα (2.000 σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) και από τα Προπύλαια περίπου 2.000 άτομα (1.200, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.).
Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στα δεκάδες τα καλέσματα για συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία ενάντια στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και την αυτοαξιολόγηση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή του 95% των εκπαιδευτικών, παρά τις μεθοδεύσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
Η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε το υπουργείο Παιδείας επί της πρωτόδικης απόφασης ξεκίνησε στις 11.30. Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ έχουν επίσης ασκήσει έφεση, με τις δύο πρώτες να λαμβάνουν ημερομηνία εκδίκασης στις 25 Ιανουαρίου 2022.
Ωστόσο, επειδή πρόκειται για εφέσεις επί της ίδιας πρωτόδικης απόφασης ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε τη συνεκδίκασή τους σήμερα.
Τις τελευταίες μέρες, σύλλογοι εκπαιδευτικών απηύθυναν επιστολές προς τους γονείς των μαθητών εξηγώντας τους λόγους της απεργίας και καλώντας τους σε συμπόρευση.

«Οι εκπαιδευτικοί δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας»

«Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία θα είναι η πρέπουσα απάντηση στην αντιεκπαιδευτική, προκλητική και ανιστόρητη κυβερνητική πολιτική», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σχολιάζοντας την έφεση του υπουργείου Παιδείας σημειώνει:
«"Παράνομη και καταχρηστική", δηλαδή… βλαβερή για την κοινωνία, χαρακτήρισε το δικαστήριο την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την ψευδεπίγραφη αξιολόγηση, με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ. Ετσι έχουν επιβάλλει στα Δικαστήρια οι αντεργατικοί και απεργοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και ειδικά ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, που η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί μας με τους αγώνες τους για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης δίνουν σε όλη την κοινωνία μαθήματα Δημοκρατίας και αξιοπρέπειας» και υποστηρίζει ότι (η κυβέρνηση) «καταφεύγει στην τρομοκρατία, τις δικαστικές απαγορεύσεις και την αστυνομική βία» επειδή «τα τεράστια ποσοστά συμμετοχής, την έχουν πανικοβάλει την κυβέρνηση και ενώνουν τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης».

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη Νίκη Κεραμέως σχολιάζοντας ότι η υπουργός Παιδείας «μάς θυμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απεργούν, αρκεί η απεργία τους "να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων"». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «πρόκειται για ακραία προκλητική και αντιδημοκρατική δήλωση, αντάξια μιας υπουργού μιας κυβέρνησης-θερμοκήπιο ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών». Στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει ότι «μετά από δύο αιώνες αγώνων των εργαζομένων για καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας, που δόθηκαν και κερδήθηκαν -συχνά με αίμα- ανατρέποντας νόμους και ρυθμίσεις κυβερνήσεων, η υπουργός Παιδείας έρχεται να πει ότι οι απεργίες δεν πρέπει να στρέφονται κατά... νόμων της κυβέρνησής της. Τι ήθη, τι καιροί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η υπουργός, αντί να "αξιολογήσει" τη γενικευμένη αντίθεση των εκπαιδευτικών στην υποβάθμιση του διδακτικού έργου και του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, τα αποτελέσματα των κενών πανεπιστημιακών εδράνων με την ΕΒΕ, την υγειονομική ανασφάλεια στα σχολεία, ανοίγει ένα ακόμα μέτωπο με τον εκπαιδευτικό κόσμο».

Κατόπιν αυτών, επισημαίνει πως «για μια ακόμη φορά στην ιστορία του το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται όχι απλώς για τα δίκαια αιτήματά του αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία».

ΚΚΕ: «Ένα μεγάλο ΝΑΙ για ουσιαστική στήριξη των σχολείων»

«Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους, που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία. Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα κοιτάει στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα "πωλούνται" και όλα θα "αγοράζονται". Είναι, ουσιαστικά, ένα συλλογικό "δεν πάει άλλο" απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που "εξουθενώνει" τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, πότε με webex, πότε με πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που είναι λάστιχο, πότε με τις προκλητικές αποφάσεις για νέες συμπτύξεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας», αναφέρει το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση.
«Σήμερα κάθε εκπαιδευτικός νιώθει την ανάταση και την αξιοπρέπεια του συλλογικά οργανωμένου αγώνα για το δίκιο. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος», προσθέτει το ΚΚΕ.

«Λέει ψέματα η κυβέρνηση και η υπουργός "Παιδείας" ότι σκοπός τους είναι να αναβαθμιστούν τα σχολεία. Στόχος τους είναι να ενταθούν οι κοινωνικοί φραγμοί, η μόρφωση να παρέχεται σαν εμπόρευμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών. Η άρνηση των εκπαιδευτικών να παίξουν ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό έργο είναι πράξη παιδαγωγικής ευθύνης γιατί ζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση, τις άνισες μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες, τα λαϊκά βάσανα», σημειώνει

«Το δίκιο θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που παλεύουν για ένα σχολείο όπου κάθε παιδί θα στηρίζεται ολόπλευρα για να αναπτύσσει όλες τις ικανότητές του και τα ταλέντα του, για ένα σχολείο ανοιχτό και ασφαλές που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Η δύναμη θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που οργανώνονται μαζικά και συλλογικά και θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Ένδειξη της πίεσης που μπορεί να ασκήσει αυτή η δύναμη είναι ο αυταρχικός κατήφορος της Υπ. "Παιδείας" και της κυβέρνησης που συνεχώς "τρώνε τα μούτρα τους" από τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που έχουν κάθε λόγο για να μη γίνει πράξη ο εφιάλτης αλλά το όνειρο!», καταλήγει.
- πηγή: ΕφΣυν