ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Παντελής Μπουκάλας «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια»


Το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021, στις 6 το απόγευμα, στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Παντελής Μπουκάλας μιλούν στην εκπομπή «Με τα πόδια μέχρι την αλήθεια» για την..«Ελένη» του Ευριπίδη, τη θεατρική παράσταση του ΚΘΒΕ που ξεκινά από το θέατρο του Άλσους στη Θεσσαλονίκη 7-8-9 Ιουλίου, κατεβαίνει Επίδαυρο τον Αύγουστο και περιπλανιέται σε πολλά μέρη της Ελλάδας όλο το καλοκαίρι. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί και ο Παντελής Μπουκάλας μεταφράζει το αρχαίο κείμενο.
Ο ορθός λόγος του 5ου αιώνα, λίγο μετά την εκστρατεία και την πανωλεθρία των Ελλήνων στη Σικελία. Ύμνος αντιπολεμικός, το κατά Σεφέρη διακύβευμα του Τρωικού Πολέμου «για ένα αδειανό πουκάμισο», για το είδωλο της ωραίας Ελένης. Ο Ευριπίδης αποδεικνύεται πασιφιστής, καινοτόμος, ορθολογιστής, ουμανιστής, δικαιωματικός, καθόλου ξενοφοβικός, αγνωστικιστής, κόντρα σε μάντεις και μαντεία, οπαδός αρχών και αξιών και φεμινιστής.
Οι δύο συντελεστές της παράστασης μιλούν στη Λίνα Νικολακοπούλου και στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το έργο, την ιστορική περίοδο που γράφτηκε, καθώς και για τον Ευριπίδη.