ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ο δρόμος προς το ρατσισμό είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις!


Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι πολίτες δύο ταχυτήτων

του Χρήστου Ξανθάκη

Μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω, ρε φίλε! Όλα τα υπόλοιπα τα κατέχω πιο καλά κι απ’ όσο κατέχει ο Άδωνις την επένδυση στο Ελληνικό. Πιο καλά κι απ’ όσο κατέχει ο Χρυσοχοΐδης το οργανωμένο.. έγκλημα. Πιο καλά κι απ’ όσο κατέχει ο Χατζηδάκης τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων.
Και για να σας το αποδείξω, παραθέτω εδώ όσα είχα γράψει προ ημερών εδώ στο Newpost για τη φημολογία, τότε, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χρησιμοποιούνταν ως πασαπόρτι για την είσοδο σε κλειστούς χώρους και θα μας χώριζε σε πολίτες πρώτης και δευτέρας κατηγορίας. Ρε τα ματζόρια:
«Και είναι και βαθιά ταξικό το μέτρο, επίσης. Καθότι δεν πρόκειται να έχουμε εκατό τοις εκατό εμβολιασμό συντόμως, οπότε θα προστεθεί και εξαίρεση ότι τα προνόμια, οι διευκολύνσεις, οι ανέσεις θα αφορούν και σε όσους έχουν στα χεράκια τους αρνητικό τεστ. Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι που μπορούν να τεστάρονται κάθε τρεις και λίγο (20 ευρώ το ράπιντ, 60 ευρώ το μοριακό) σε ιδιωτικά εργαστήρια και να μην υπολογίζουν το κόστος; Οι προλετάριοι του Κωστή Χατζηδάκη με τίγκα το πορτοφόλι στα ρεπό; Ή μήπως οι κάτοικοι Βορείων Προαστίων, ακόμη πιο χαρούμενοι τώρα που μειώθηκε δραστικά ο ΕΝΦΙΑ στα τσαντίρια τους;»
Φυσικά και είναι ταξικό το μέτρο να ζητάς τεστ μοριακό ή κούνελου για να μπει ο κόσμος στα «μεικτά» καταστήματα ψυχαγωγίας και εστιάσεως. Όπως είναι και θεσμοθετημένος ρατσισμός να διακρίνεις τους πολίτες σε κάποιους που διαθέτουν προνόμια και σε κάποιους άλλους που κάθονται στο παγωτό. Σήμερα αυτοί, αύριο οι ψηλοί, μεθαύριο οι κοντοί, αντιμεθαύριο οι κοκκινομάληδες, σε μια βδομάδα οι Παναθηναϊκοί (καλά, εμείς καθόμαστε μονίμως στο παγωτό…), σ’ ένα μήνα οι στραβοκάνηδες και πάει λέγοντας. Το κουτί της Πανδώρας σημασία έχει να το αφήσεις κλειστό, όπως το βρήκες απ’ τη μανούλα σου. Άπαξ και το ανοίξεις, ποτέ δεν ξέρεις τι διαόλια θα βγουν από μέσα!
Και φυσικά οι άνθρωποι της εστίασης αντιδρούν. Βλέπε για παράδειγμα τον Μιχάλη Επιτροπίδη Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, που βγήκε στην ΕΡΤ3 και δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Είναι απαράδεκτο να ελέγχουμε τους πελάτες των μικτών χώρων αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι».
Σου λέει ο άνθρωπος, αστυνομικό θα με κάνεις; Θα με βάζεις να τσεκάρω ποιος είναι ή δεν είναι εμβολιασμένος, ποιος πέρασε ή δεν πέρασε κορωνοϊό, ποιος έχει κάνει το τεστ και ποιος δεν το έχει κάνει; Και τσουπ, πετάμε το μπαλάκι στις δυνάμεις του νόμου και της τάξεως. Οι οποίες δυνάμεις του νόμου και της τάξεως, άντε το πολύ ν’ ασχοληθούν καμιά βδομάδα με το ζήτημα (και πολύ λέω…) κι όταν γίνουν τσουνάμι τα μπινελίκια θ’ αποσυρθούν διακριτικά. Όπως αποσύρθηκαν και στην καραντίνα, όταν μπήκε η Άνοιξη και κυκλοφόραγαν έξω όλη μέρα κι όλη νύχτα οι πιτσιρικάδες και περιπολικό δεν πέρναγε ούτε για δείγμα. Μόνο κατόπιν υπουργικής εντολής γίνονταν κάποιοι έλεγχοι, αλλά δεν άδειαζε ο Μιχάλης να τηλεφωνάει κάθε τρεις και λίγο γιατί είχε να πολεμήσει του γκάγκστερζ!
Ως εκ τούτου, θα ζήσουμε τη δυστοπία στο πετσί μας. Δεν είμαι κάνας μαλάκας ν’ αρχίσω τώρα να μιλάω για κίτρινα αστέρια και Άουσβιτς και δεν έχω καμιά διάθεση να ευτελίσω το Ολοκαύτωμα. Αλλά μπορούμε να βρούμε άλλα παραδείγματα που θα χαρακτήριζαν την προοπτική τη συγκεκριμένη, όπως την ταινία “Gattaca” και όχι μόνο. Γιατί το είπα και πιο πάνω, είναι να μη γίνει η αρχή. Έτσι και γίνει, σήμερα είναι ο γείτονάς σου, την επομένη είναι ο διπλανός σου και ύστερα, το ξέρεις, ποιανού σειρά έρχεται…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr