ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Ευτελισμός της διαδικασίας εμβολιασμού και προσβολή στους νέους το Freedom Pass


«Δωροδοκία» με 150 ευρώ των νέων που ο Χρυσοχοΐδης κυνηγούσε στις πλατείες, η Κεραμέως τους έκοψε θέσεις ΑΕΙ και ο Χατζηδάκης τους έφερε απλήρωτες υπερωρίες

Μία ακόμη επικοινωνιακή κίνηση του Μαξίμου στην προσπάθειά του να μειώσει την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους νέους, ήταν τελικά η ανακοίνωση των κινήτρων για τον..

εμβολιασμό που πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, εβδομάδες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού των ηλικιών 18-25, χαρακτηριστική... τσιγκουνιά με τα 150 ευρώ «ανά κεφάλι», αλλά κυρίως χαρακτηριστικό... νεοφιλελευθερισμό καθώς παρά τα ωραία λόγια η στόχευση του μέτρου αφορά την ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την Freedom Pass, ως «κίνητρο εμβολιασμού», μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Πολιτισμού.
Oπωςς προβλέπεται, θα μπορούν με το ΑΜΚΑ τους και την πρώτη δόση του εμβολίου να την εξασφαλίσουν όλοι οι ηλικίας 18 ως 25 ετών πολίτες, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουν για να πραγματοποιήσουν αγορές εισιτηρίων, διαμονής, εισόδου σε χώρους πολιτισμού, εκδηλώσεων κτλ. Αυτό αφορά τόσο όσους ήδη έκαναν ή προγραμμάτισαν εμβόλιο, όσο και όσους θα το πράξουν στη συνέχεια του έτους και μέχρι το τέλος του 2021. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε «τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού απέφυγε να «ενοχλήσει» τους προηγούμενους μήνες τις μεγαλύτερες ηλικίες όπου εντοπίζεται η απροθυμία εμβολιασμού, τώρα που κατά τον ίδιο έχει «για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο» ζητάει «από τους νέους να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους». Στόχος να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να αυξηθούν τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων στο τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε κύμα κρουσμάτων ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι τρέχοντες ρυθμοί εμβολιασμού παραμένουν αυτοί του Μαΐου, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών. 

Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο, όπως παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ευνοούνται οι μεταφορές, ο τουρισμός και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Αυτό θεωρείται μείζον, προκειμένου να περιοριστεί η τρύπα στα δημοσιονομικά από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε την οικονομία αφού έχασε ξανά τον έλεγχο της πανδημίας στις αρχές της άνοιξης.

Καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνονται περίπου 940.000 δικαιούχοι, το συνολικό ποσό που δεσμεύει η κυβέρνηση για να «ρίξει» στην αγορά μέσω του Freedom Pass είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ. Και όπως εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων το καλοκαίρι θα τη χρησιμοποιήσει κατά κόρον για την ακτοπλοΐα και δευτερευόντως για άλλου τύπου μεταφορές.


ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να εξαγοράσει τους νέους

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας την προπληρωμένη κάρτα στους νέους 18-25 ετών που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τους νέους «σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για τα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση σε όσους νέους 18-25 ετών κάνουν το εμβόλιο. «Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ» υπογραμμίζει.

«Να τσιμπήσουν, μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, την διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει δε πως «εάν τον ενδιέφερε όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%».

«Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από εξευτελιστικά δωράκια και προνόμια» σημειώνει η Κουμουνδούρου και καλεί τον «ανέμελο», όπως τον χαρακτηρίζει, «κ. Μητσοτάκη»:

Καταλήγει δε με τις εξής επισημάνσεις: «Να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού. Να σταματήσει να στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, ζητώντας από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”.»