ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Η αμερικανιά του πρωθυπουργού


Μπορεί να μην έπεισε για τη σοβαρότητα του μέτρου με τον βαρύγδουπο τίτλο «freedom pass» που εξάγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να πείσει τους νέους να εμβολιαστούν, αλλά για μία ..ακόμα φορά προδόθηκε η προέλευση των εμπνεύσεών του.
Πριν από έναν μήνα, με ανάλογου ύφους διάγγελμα, βγήκε στην τηλεόραση των ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια Τζιμ Τζάστις (Jim Justice) για να εξαγγείλει πρώτος ακριβώς το ίδιο μέτρο. Ο κ. Τζάστις είναι βέβαια πιο συγκρατημένος στην προσφορά (υπόσχεται μόνο 100 δολάρια), αλλά η ηλικιακή κατηγορία στην οποία απευθύνεται είναι πολύ ευρύτερη (16-35 ετών).
Κατά τα άλλα η ιδέα του κ. Τζάστις είναι πανομοιότυπη και προβλέπει την καταβολή να γίνεται με τη μορφή είτε του ομόλογου είτε της χρεωστικής δωροκάρτας.
Να λοιπόν ποιον αντιγράφει ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά βέβαια η αμερικανική κοινωνία είναι προσαρμοσμένη σε παρόμοιου είδους «ρυθμίσεις». Οι λόγοι για τους οποίους ο Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί τη χώρα μας μια κοινωνία ανάλογη με της Δυτικής Βιρτζίνια παραμένουν αδιευκρίνιστοι.


Ποιος είναι ο κ. Τζάστις


Οσο για τον κ. Τζάστις, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το προφίλ του πολιτικού που διαλέγει ο κ. Μητσοτάκης να τον ακολουθεί όχι μόνο στα social media αλλά και κατά γράμμα στις πολιτικές πρωτοβουλίες. Γεννημένος το 1951, ο κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης βιομηχανίας και ορυχείων άνθρακα.
Οι επιχειρήσεις του έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών για την έλλειψη ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του και τη μεγάλη φοροαποφυγή. Από το μη κερδοσκοπικό ραδιόφωνο National Public Radio έχει χαρακτηριστεί το 2016 ο «κορυφαίος εγκληματίας σε ζητήματα ασφάλειας ορυχείων». Πέρυσι οι εταιρείες ορυχείων που έχει στην κατοχή του πλήρωσαν 5 εκατ. δολ. για πρόστιμα σχετικά με την έλλειψη ασφάλειας. Βέβαια ο ίδιος, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, έχει περιουσία που φτάνει το 1,6 δισ. δολ.

Ενδιαφέρον έχει και η πολιτική καριέρα του κ. Τζάστις. Ο ίδιος ήταν γραμμένος στη λίστα μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αλλά τις παραμονές των εκλογών του 2016 μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς και έτσι εκλέχθηκε κυβερνήτης με το δικό τους κόμμα. Ομως μόλις επτά μήνες μετά την εκλογή του επέστρεψε στους Ρεπουμπλικανούς, παίρνοντας μάλιστα τη θέση του φανατικού υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ. Και στις πρόσφατες εκλογές του 2020 εξασφάλισε την επανεκλογή του ως Ρεπουμπλικανός πλέον, με αντίπαλο τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών.

Πρόκειται λοιπόν για μια λαμπρή περίπτωση νεοφιλελεύθερου πετυχημένου πολιτικού. Είναι να μην έχει φροντίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει πιστός του follower;

Δημήτρης Ψαρράς / EφΣυν