ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Αιχμάλωτος της Ακροδεξιάς και των ΜΜΕ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έρχεται πια καθημερινά αντιμέτωπος με τις συνέπειες στρατηγικών επιλογών του. Από τη μία, η εθνικιστική και ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, η οποία τον στήριξε προκειμένου να γίνει αρχηγός, τώρα θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλει τη δική της ατζέντα και πράγματι βλέπουμε ότι το πετυχαίνει.
Και από την άλλη, επιχειρηματικά και (κυρίως) μιντιακά συμφέροντα..
που ταυτίζονται πολιτικά με τη συγκεκριμένη ατζέντα και τα οποία εμφανίζονται μεν να υποστηρίζουν μέχρι τέλους τον κ. Μητσοτάκη, αλλά ρίχνουν και αυτά προειδοποιητικές βολές όταν θεωρούν ότι οι κινήσεις του παρεκκλίνουν από μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί τις δικές τους επιδιώξεις.
Η στάση της Ν.Δ. απέναντι στη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας είναι ασφαλώς η πιο πρόσφατη περίπτωση προσχώρησης της ηγεσίας του κόμματος στην ατζέντα της ακροδεξιάς του πτέρυγας. Αρχικά η Ν.Δ. υποδέχτηκε τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, θεωρώντας την θετική. Η αντιπολιτευτική της στάση περιορίστηκε μόνο στο να διεκδικήσει την πατρότητά της, μιλώντας για «καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλά γρήγορα η στάση της άλλαξε και ο Κυρ. Μητσοτάκης έφτασε πλέον στο σημείο να επιτεθεί ευθέως και κατά του ίδιου του αρχιεπισκόπου, εμφανίζοντάς τον σαν άθυρμα σε «προεκλογικά παιχνίδια» του Αλ. Τσίπρα. Και μάλιστα το έκανε για να ικανοποιήσει τα αυτιά του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.
Ενός φορέα που εκφράζει τις πιο φονταμενταλιστικές απόψεις στον χώρο της Εκκλησίας και ο οποίος διεκδικεί να παρεμβαίνει στα ζητήματα της πολιτείας, συναγωνιζόμενος σε φρασεολογία τη ναζιστική Χρυσή Αυγή («Εφ.Συν.», 15.11.2018, «Η ακροδεξιά του Κυρι(άκ)ου»).

Επανεμφάνιση Σαμαρά

Η στροφή αυτή του προέδρου της Ν.Δ. είναι προφανές ότι συνδέεται με την ατζέντα που έρχεται να επιβάλει και εδώ (όπως π.χ. στο Μακεδονικό και αλλού) η εθνικιστική και ακροδεξιά πτέρυγα, όπου τον τόνο δίνουν οι Αντ. Σαμαράς, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης. Αλλωστε στελέχη της πτέρυγας αυτής ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις σε μητροπολίτες προκειμένου να μην περάσει από τα όργανα της Εκκλησίας η συμφωνία με την πολιτεία, έχοντας ενδεχομένως ως απώτερο στόχο να υποχρεωθεί ο αρχιεπίσκοπος σε παραίτηση.
Μάλιστα, σήμερα, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφορεί με συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιδιώκει με αρχηγικές εμφανίσεις να επιβάλει στο κόμμα του τη δική του ατζέντα για τα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας.
Αλλά την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης χάιδευε με τις δηλώσεις του την ακροδεξιά πτέρυγα της Ιεραρχίας, δεχόταν ευθεία επίθεση από το συγκρότημα Μαρινάκη, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες έχει αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη του αρχηγού της Ν.Δ.
Με άρθρο βασικού στελέχους του συγκροτήματος, που εκφράζει αδιαμεσολάβητα τις απόψεις Μαρινάκη, ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλεται ότι η πολιτική του παρουσία είναι για «διαγωνισμό για την καλύτερη μίμηση του Γκούφι» και η Ν.Δ. καλείται να τον «κρύψει», προκειμένου να επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος της κατάληψης της εξουσίας. Η επίθεσή αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το ναυάγιο των επιλογών Μητσοτάκη για τη δημαρχία του Πειραιά.
Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ακολουθήσει την πολιτική απόφαση, να κατεβάσει δικούς του υποψηφίους στους μεγάλους δήμους της χώρας, επιλέγοντας τον Βασίλη Κορκίδη απέναντι στον Γιάννη Μώραλη.
Και παρ’ όλο που άφησε ακάλυπτο τον δικό του υποψήφιο, αφού δεν φρόντισε -όπως ο ίδιος ζητούσε- να του εξασφαλίσει τη στήριξη των τοπικών στελεχών της Ν.Δ. που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ του Γ. Μώραλη («“Ναυάγιο” Μητσοτάκη στον Πειραιά», Χρ. Παπασταθοπούλου, «Εφ.Συν.», 13.11.2018), εμφανίστηκε να διεκδικεί ενός είδους αυτονόμησης από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Η επίθεση, λοιπόν, του συγκροτήματος υποδηλώνει ότι ο βασικός μέχρι σήμερα υποστηρικτής του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα μήνυμα: Ο Β. Μαρινάκης ζητά -μέσω των μέσων ενημέρωσης που κατέχει- απόλυτη υποταγή από τον αρχηγό της Ν.Δ.
Και παράλληλα, η απόσυρση Κορκίδη επιτείνει το πρόβλημα της Ν.Δ. στα αυτοδιοικητικά, αφού έρχεται αμέσως μετά από μια άλλη απόσυρση: αυτή του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο οποίος απέρριψε το χρίσμα της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, μετά την υποψηφιότητα του Γ. Ορφανού ως «αντάρτη».
Πάντως, τόσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποχρεώνεται να επιτεθεί στον αρχιεπίσκοπο όσο και η επίθεση από το συγκρότημα Μαρινάκη υποδηλώνουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ν.Δ. με τη στρατηγική που έχει μέχρι σήμερα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Γιάννης Μπασκάκης / Εφημερίδα των Συντακτών