ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Προσφυγιά, ποίηση και γελοιογραφία

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Ποια είναι άραγε η ιστορία των προσφύγων; Είναι μήπως αυτή η προσφυγική κρίση η μόνη που έχει συμβεί στην ιστορία; Υπάρχει τελικά ελπίδα για την ανθρωπότητα;» Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που συζητούν μαθητές στο πλαίσιο ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού..
προγράμματος, την «Προσφυγο-ποίηση», η οποία συνδυάζει το θέμα των προσφύγων, της ποίησης και της γελοιογραφίας.
Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «προσφυγο-ποίηση/μιλώντας στη σχολική τάξη για τους πρόσφυγες με τη γλώσσα της ποίησης και την ανατροπή της γελοιογραφίας» και το ομώνυμο βιβλίο θα παρουσιαστούν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα φιλοξενούνται κι έργα του γνωστού σκιτσογράφου Μιχάλη Κουντούρη από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 28 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Επισκέψεις σχολείων θα γίνονται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα και το βιβλίο του Αντώνη Κουντούρη συνδυάζουν την αφαιρετική γλώσσα και τη συγκίνηση της ποίησης με την ανατρεπτική τέχνη και τη λεπτή ειρωνεία της γελοιογραφίας και βασίζονται σε έργα του δημιουργού Μιχάλη Κουντούρη που έχουν δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία».
Ο Αντώνης Κουντούρης έχει ήδη εφαρμόσει το εν λόγω πρόγραμμα στο ελληνικό γυμνάσιο του Βούπερταλ στη Γερμανία όπου διδάσκει ως φιλόλογος. Η εκδήλωση απευθύνεται σε δασκάλους της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύ κοινό. Βασικοί ομιλητές είναι ο Αντώνης Κουντούρης, ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης κι ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», Χρήστος Αλεφάντης. (πηγή: AΠΕ)