ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Μαθήματα σοβαρότητας από τον Έντι Ράμα

Όταν ο Aλβανός τα σπάει σε πενηνταράκια
 

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Ναι, ναι, το ξέρω ότι ο Έντι Ράμα έχει δώσει δικαιώματα. Ότι δεν είναι νερό για πρόσφορο, που λέμε και στα Τρίκαλα. Το γνωρίζω πολύ καλά ότι το συμφέρον του κοιτάει και το συμφέρον αυτών που τον ψήφισαν. Πολιτικός είναι,..
δεν είναι ο Καλός Σαμαρείτης της Βίβλου. Και ως πολιτικός, θα ελιχθεί, θα αλλαξοπιστήσει, θα προτιμήσει ενίοτε το παραμύθι από την αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι μόνο ψέματα βγαίνουν απ’ το στόμα του. Καμιά φορά βγαίνουν και μεγάλες αλήθειες. Όπως η απάντησή του σε ανώνυμο Αλβανό χρήστη του διαδικτύου, που την πήραν τα ελληνικά κανάλια και της έκαναν μια κοπτοραπτική μούρλια, να τη βλέπει η Μπριζίτ Μακρόν και να πρασινίζει απ’ τη ζήλεια της!
Το στόρι είναι πάνω κάτω γνωστό. Έσκασε μύτη προ ολίγων ημερών ένας τύπος στο δίκτυο με το ψευδώνυμο Lucky Boy London και την έπεσε στον Έντι Ράμα γιατί στην κηδεία του Κατσίφα στους Βουλιαράτες βγήκανε κάποιοι και φωνάζανε συνθήματα όπως "φονιάδες Αλβανοί η Βόρεια Ήπειρος Γη ελληνική" και "το αίμα μας καλεί να σας κάψουμε Αλβανοί". Και δηλαδή ξεφτιλίστηκε η Αλβανία με αυτό τον τρόπο και γιατί δεν τους βάζει στη θέση τους ο Έντι Ράμα αντί να κάθεται να κλωσάει τ’ αυγά του. Αυτά ο Lucky Boy London το παλικάρι της φακής, με το ψηφιακό Καλάσνικοφ…
Κι ο Έντι Ράμα; Ο Έντι Ράμα, τον έπιασε απ’ τα’ αυτί και του το ‘στριψε! Με ένα εξαιρετικό μάθημα για τι πράγμα εν τέλει είναι ο πατριωτισμός. Με δικά του λόγια:

    «Ο πατριωτισμός δεν σημαίνει να μισείς την χώρα και την γλώσσα του άλλου. Σημαίνει να αγαπάς την χώρα και την γλώσσα σου. Και η αφεντιά σου μην χρησιμοποιείς τον όρο “ο Έλληνας”, γιατί είναι τόσο απεχθές όσο και όταν οι άλλοι στην άλλη πλευρά χρησιμοποιούν περιφρονητικά τον όρο “ο Αλβανός”. Η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι ο “Έλληνας”, είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας».
Έτσι ακριβώς, «σεβαστοί και αναντικατάστατοι». Έτσι μιλάνε οι πρωθυπουργοί, σαν ηγέτες όχι σαν αμοιβάδες. Αναζητώντας κοινά σημεία και ομοιότητες και γέφυρες, όχι αφορμές για διχασμό και πόλεμο. Το δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα για την Ελλάδα:
    «Ένα έθνος που δεν ήταν ποτέ και ποτέ δεν μπορεί να είναι εχθρός μας. Ένα έθνος που οι Αλβανοί βρήκαν καταφύγιο σε ώρα ανάγκης όπως και οι Έλληνες έχουν βρει σε μας καταφύγιο σε ώρα ανάγκης».
Και πρόσθεσε ένα κομπλιμέντο για τη χώρα μας, που μπορεί να μην το έχουμε ανάγκη αλλά δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι μας χαλάει κιόλας:
    «Ένα έθνος που έχει δώσει τόσα πολλά στην ανθρωπότητα».
Ναι δεν σε χαλάει να το ακούς από έναν γείτονα, τη στιγμή που ένας άλλος γείτονας, ο Ταγίπ ας πούμε, μόνο καραγωγέα δεν σε έχει αποκαλέσει….
Αλλά μιας και πιάσαμε τα βρισίδια, ο χαμός ο μεγάλος υποτίθεται ότι έγινε γιατί ο Ράμα μίλησε για γαϊδούρια και γουρούνια που η Ελλάδα έχει τη δυστυχία να διαθέτει. Κι εκεί ήταν που παρεξηγηθήκαμε και τα πήραμε κρανίο και ανέβηκε ο υδράργυρος στα ύψη. Που αν προσθέσεις μόνο όσους ο Βασίλης Λεβέντης έχει αποκαλέσει «γουρούνια» και «γαϊδούρια» γεμίζει δώδεκα φορές το ΟΑΚΑ. Αλλά αυτά τα λέμε μεταξύ μας, ρε φίλε. Δεν πιάνεται άμα λέμε ο ένας τον άλλο «γουρούνι» και «γαϊδούρι» (και «μαλάκα», φυσικά!), γιατί είναι μεταξύ Ελλήνων. Άμα μας το πει ο ξένος, και ιδίως ο Αλβανός, όλοι ενωμένοι να του φάμε το λαρύγγι.
Να πάτε εσείς παιδιά να του το φάτε, οι υπόλοιποι θα κάτσουμε σπίτι να φάμε σπανακόρυζο. Και να απολαύσουμε την υστερία των ελληνικών καναλιών που έδωσαν για μία ακόμη φορά μαθήματα διαστρέβλωσης. Για λίγες μοναδούλες τηλεθέασης, σώνει και καλά να ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου. Κακό του κεφαλιού τους και θα το βρουν μπροστά τους μια μέρα, γιατί δεν είναι όλοι και όλες κοτόπουλα να ξεχνάνε τόσο εύκολα…

- το κείμενο του Xρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr