ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Τα χαριτωμένα pet της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας

Τύποι σαν τον Βίζερ, τον Ντάισελμπλουμ ή τον Τόμσεν δεν είναι ούτε ειδικοί, ούτε σωτήρες,
είναι οι άνθρωποι για τη βρώμικη δουλειά 

Ένα ακόμα χαριτωμένο pet της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ο Τόμας Βίζερ, έρχεται μετά από 8 χρόνια να μας πει ότι ήταν λάθος που δεν έγινε ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος το 2010. Και το επιχείρημα είναι ότι η Ε.Ε. δεν είχε την "τεχνογνωσία" και έτσι κάλεσε το ΔΝΤ που την είχε και ήταν τόσο στιβαρή αυτή η τεχνογνωσία που δεν έπεσε μέσα στις προβλέψεις της ούτε στο τι ώρα ξημερώνει. Βεβαίως για να συμπεράνεις..
ότι ένα χρεοκοπημένο κράτος, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος του, έχει ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δεν χρειάζεται καμία προχωρημένη τεχνογνωσία. Αρκεί να έχεις κάνει 2-3 εξάμηνα σε σχολή Οικονομικών. Και αυτό δεν είναι ούτε "αριστερή", ούτε "σταλινική" πολιτική. Είναι για τα οικονομικά ότι είναι για τη γλώσσα το αλφάβητο.
Είχε προηγηθεί ο Γερούν που ομολόγησε ότι το "πρόγραμμα διάσωσης" στήθηκε για να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες. Όλα αυτά αν τολμούσες να τα διατυπώσεις τότε που μας φορέθηκαν αυτά τα άθλια κουρελόχαρτα που ονομάστηκαν "προγράμματα διάσωσης" ήσουν περίπου ο ίδιος ο Στάλιν, ήσουν αναχρονιστής, ήσουν το τεμπελόσκυλο των Βαλκανίων, που δεν θέλει να πληρώνει, την ίδια ώρα που οι φιλευσπλαχνοι εταίροι του χαρίζουν λεφτά.
Και τώρα που ομολογούν τα αυτονόητα, ενώ έχουν ρίξει πάνω από το μισό του πληθυσμού στα τάρταρα "για να σωθεί η οικονομία" αρχίζουν να ρίχνουν στο τραπέζι ασύλληπτες ασυναρτησίες, με κορυφαία αυτή του "ο Βαρουφάκης μας κόστισε 200 δισ.". Δεν έχει να κάνει με το πόσο συμπαθής ή αντιπαθής σου είναι ο Βαρουφάκης, δεν έχει καν σημασία ποια είναι η ιδεολογική σου τοποθέτηση. Απλώς δεν μπορείς ούτε να ξεστομίζεις, ούτε να υιοθετείς τέτοιες απίστευτες παπάτζες, αν είσαι στοιχειωδώς αξιοπρεπής. Δεν είναι δυνατόν να είσαι παράγοντας της Ε.Ε., αρχηγός κόμματος, πολιτικός ή δημοσιογράφος και να υποστηρίζεις ότι ο δανεισμός για την αποπληρωμή δανείων λειτουργεί αθροιστικά στο χρέος. Είναι σαν να λες ότι χρωστούσες 10 ευρώ, πήρες δάνειο 12 ευρώ για να το αποπληρώσεις μαζί με τους τόκους του και τελικά χρωστάς 22 ευρώ. Αυτές οι αστειότητες λέγονται- χωρίς κανείς να κοκκινίζει- γιατί χρειάζεται κάτι για να συμψηφιστεί η πλήρης αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης, που στέγνωσαν την οικονομία, φτωχοποίησαν εκατομμύρια πολίτες και με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ενδεχομένως να αποδώσουν (αν μπορούμε να μιλάμε για απόδοση) περίπου 15 χρόνια αφού εφαρμόστηκαν.
Τύποι σαν τον Βίζερ, τον Ντάισελμπλουμ ή τον Τόμσεν δεν είναι ούτε ειδικοί, ούτε σωτήρες, είναι οι άνθρωποι για τη βρώμικη δουλειά. Και τα αποτελέσματα της βρώμικης δουλειάς δεν χρειάζεται να γνωρίζεις οικονομικά για να τα αντιληφθείς. Κοίτα τη ζωή σου πώς μεταβλήθηκε τα τελευταία 8 χρόνια, κοίτα γύρω σου την απόγνωση και θα καταλάβεις...

Δημήτρης Σούλτας (fb)