ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Ξεσηκώνονται οι δημοσιογράφοι της Ευρώπης

Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υπεράσπιση των συγγραφικών δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού μοντέλου που ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στην δημόσια και την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, καθώς και για μια ποιοτική δημοσιογραφία σε έναν κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να είναι ένας δημοσιογράφος, θα συζητηθούν από τις 13 έως τις 15 Μαΐου στην Verviers στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Στη φετινή συνάντηση θα συναντηθούν 80 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν Δημοσιογραφικές Οργανώσεις από 28 χώρες. Οι εργασίες της συνάντησης, έχουν ως γενικό τίτλο "H δημοσιογραφία ως δημόσιο αγαθό».
Σε αυτό, το οποίο συμφωνούν οι δημοσιογράφοι της Ευρώπης είναι η αυξανόμενη ανησυχία από το..
γεγονός ότι κυριολεκτικά χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους κατά τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ευρώπη, ορισμένοι επηρεάζονται από τις περικοπές θέσεων εργασίας και άλλοι βρίσκονται ήδη σε πιο επισφαλή θέση, με αποτέλεσμα η επισφαλής εργασία και η έλλειψη επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της πληροφόρησης, της πολυφωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και ακόμα αυτής της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας.(Ακόμη και στις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, η ελευθερία του Τύπου είναι ένα ζήτημα υπό αίρεση).
Η οικονομική συγκυρία είναι σκληρή, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την παραμέληση της δημοσιογραφίας και τη συμβολή της στη δημοκρατία. Με το πρόσχημα της ευελιξίας και του ανταγωνισμού, η δημόσια ραδιοτηλεόραση υποβάλλεται σε περικοπές προγραμμάτων, μείωση των αμοιβών των δημοσιο-γράφων, ενώ παρακάμπτονται και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιογραφικές  οργανώσεις του Νότου της Ευρώπης έχουν από κοινού καταθέσει ένα ψήφισμα με το οποίο περιγράφουν το πρόβλημα και ορίζουν τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τα νέα όργανα που θα εκλεγούν στην Verviers.
Το ψήφισμα στα αγγλικά είναι ανηρτημένο στο site της Ομοσπονδίας μας (www.poesy.gr)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ