ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Επιτέλους, τους κάνουν τη ζωή πατίνι!

του Χρήστου Ξανθάκη

Οδηγάω αυτοκίνητο!
Ή μάλλον, κάτσε μια στιγμούλα να το γράψω καλύτερα:
Οδηγάω αυτοκίνητο και διόλου δεν ντρέπομαι!

Που θα έπρεπε δηλαδή, με βάση όσα λένε και όσα σκέφτονται κάποιοι συμπολίτες μας, να ψάχνω να βρω τρύπα να κρυφτώ γιατί είμαι..

εποχούμενος και σκορπάω καυσαέριο στο περιβάλλον και είμαι υπεύθυνος για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για τα μποτιλιαρίσματα και για ατυχήματα ένα σωρό, κανονικά στην πινακίδα μου δεν έπρεπε να γράφει ΤΚΝ (πατρίδα, τρικαλινά νούμερα!) αλλά 666 δι νάμπερ οφ δι μπιστ. Που λέει και η κυρία Λουκά, βοήθειά μας…

Αλλά εγώ δεν ντρέπομαι, το ομολογώ!

Διόλου δεν ντρέπομαι, μη σου πω και περήφανος είμαι. Ντρέψου εσύ που λέει και η λέηντυ Άντζυ, εγώ τηρώ τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, πάω Παναγίτσα στο δρόμο, δεν έχω προκαλέσει ποτέ αυτοκινητιστικό κι από σέρβις πιο τακτικός πελάτης στο συνεργείο του κυρίου Δέδε στην Κατεχάκη δεν πρέπει να υπάρχει. Όλα κομπλέ, λίγο ακόμη και θα έβγανε λεβάντα αντί για μπουρούχα η εξάτμιση του τουτού.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, βράζω φασόλια με τους απανταχού πατινέρ, που από τότε που ήρθε αυτή η μόδα του διαβόλου (σιξ, σιξ, σιξ!) στην Αθήνα, έχουν κάνει κρόσια τα νεύρα όλου του κόσμου. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με κάποιους ποδηλάτες (κάποιους είπα, όχι όλους…), δεν σέβονται ποτέ, ποτέ των ποτών τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Για τους άλλους, για τα αυτοκίνητα, για τις μοτοσυκλέτες, για τα φορτηγά ισχύει, για τους πατινέρ δεν ισχύει. Ό,τι γουστάρουν κάνουνε, όπως γουστάρουν, όποτε γουστάρουν. Και ναι, έχω δει ποδηλάτη να πηγαίνει κανονικά σε μονόδρομο. Πατινέρ ούτε έναν!

Με μεγάλη χαρά λοιπόν διάβασα ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  φέρνει μέσα στις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα «Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» και τη «Μικροκινητικότητα». Το οποίο σε απλά εληνικά σημαίνει ότι ενσωματώνονται επιτέλους στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα  (ΕΠΗΟ) δηλαδή τα Πατίνια (e-scooters), τα Τροχοπέδιλα (rollers) και Τροχοσανίδες (skate boards), οι Αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway) και τα  ΕΠΗΟ που δεν υπάγονται σε κάποια εκ των ανωτέρω κατηγορία.

Τί μας κάνει αυτό; Μεταξύ άλλων, μας κάνει ότι τα ΕΠΗΟ αν έχουν ταχύτητα έως 6 χιλιόμετρα την ώρα κυκλοφορούν όπου και οι πεζοί, ενώ αν μπορούν να φτάσουν έως τα 25 χιλιόμετρα την ώρα κυκλοφορούν όπου και τα ποδήλατα. Απαγορεύεται όμως να κυκλοφορούν σε δρόμους όπου αναπτύσσονται ταχύτητες μεγαλύτερες των 50 χιλιομέτρων την ώρα. Και δόξα τω Θεώ λέω εγώ, γιατί αν δεν σου έχει κάνει σφήνα από δεξιά πατινέρ στην Βασιλέως Κωνσταντίνου (δίπλα είναι το βασίλειο των χίπστερζ, το Παγκράτι…), δεν ξέρεις τι θα πει ζωή. Ή θάνατος…

Επιβάλλεται επίσης στα ΕΠΗΟ να διαθέτουν φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση και να μην είναι εντελώς χύμα στο κύμα όπως τώρα. Και τέλος ο χρήστης αυτών θα πρέπει να φέρει στοιχεία ταυτοπροσωπίας για την επιβολή διοικητικού προστίμου. Άμα πάει ανάποδα στο μονόδρομο, σαν να λέμε, να τη φάει κατακούτελα την κλήση και όχι να παριστάνει δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, άι αμ ε Μπάρμπι γκερλ ιν δι Μπάρμπι γουέρλντ!

Μια αρχή είναι, δεν λέω, και θα καταλάβουμε περισσότερα στη διαβούλευση επάνω, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ για ένα ζήτημα που καίει κόσμο και κοσμάκη. Μάλιστα, εμάς τους εποχούμενους καίει και ιδίως τους εποχούμενους που σέβονται (το ξανάγραψα!) τον ΚΟΚ και δεν έχουν καμία πρόθεση να βάλουν φωτιά στην άσφαλτο. Ούτε καν στα μπατζάκια των πατινέρ, που τον Κώδικα τον είχαν ως τώρα για να σκουπίζουν τον πάτο τους…

Υ.Γ.: Το γεγονός ότι το υπουργείο Μεταφορών κάνει το σωστό και φέρνει νομοσχέδιο για τα πατίνια, δεν το απαλλάσσει διόλου από τις ευθύνες του για την τραγική κατάσταση στα ΜΜΜ  και την «σαρδελοποίηση» των επιβατών. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο!

 - το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι απο το newpost.gr