ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

«Φταίνε οι μετανάστες για την εξάπλωση του κορονοϊού»

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια από τα Μέσα της λίστας Πέτσα να αποδοθεί στους πρόσφυγες και μετανάστες η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Ανάμεσα σε άλλους ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης, που βρίσκεται συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα για να μας διαφωτίσει γύρω από τον κορονοϊό, έκανε στον.. λογαριασμό του στο facebook μια ανάρτηση που σηκώνει πολλή συζήτηση ως προς την... επιστημονικότητά της. Προβλέποντας πως σύντομα θα φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως, έγραψε: «Από τις κύριες πηγές μόλυνσης και οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό. Οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες».
Οπως γράφει ο Μάριος Διονέλλης στην ΕφΣυν:
Ο Αχιλλέας Γραβάνης ειναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας. Με αυτές του τις ιδιότητες (μεταξύ πολλών άλλων) ήταν αξιοπερίεργο να ενοχοποιεί τους μετανάστες μόνο με μία απλή αναφορά σε δημοσιεύματα, τη στιγμή που λογικά ο ίδιος έχει πρόσβαση σε πρωτογενή στοιχεία γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας. Αν και ζει στην Κρήτη, όπου τους τελευταίους μήνες φτάνουν χιλιάδες τουρίστες χωρίς τεστ (οι 9 στους 10), αν και τελείται ανεξέλεγκτα η Θεία Κοινωνία με κοινό κουταλάκι στις εκκλησίες (σ.σ. ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γ. Κουμουτσάκος), εντούτοις ο καθηγητής επέλεξε να ρίξει το βάρος στους μετανάστες αλλά και στους «ζαμανφουτίστες», στους «δικαιωματιστές» και στους «ανεύθυνους νέους που συνωστίζονται για ένα ποτάκι». (...)
Χθες βράδυ ο Σύλλογος Ερευνητών Ηρακλείου με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις θέσεις του κ. Γραβάνη, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή».