ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτά που παρέλειψε να πει ο Μητσοτάκης για τα μέσα μεταφοράς

Δανεικά λεωφορεία δεκαετίας με κόστος 50 εκατ. ευρώ


Ανοιχτή πληγή εξακολουθεί να παραμένει εδώ και μήνες το φαινόμενο συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών να παρακολουθούν ουσιαστικά αδρανείς και να παραπέμπουν τη λύση μέχρι το τέλος του 2020 μέσω της.. ιδιωτικοποίησης συγκοινωνιακού έργου.
Εξάλλου και στο προχθεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός αναμάσησε την καραμέλα των «νέων» λεωφορείων, που θα τεθούν στην κυκλοφορία σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους, μέσω της παραχώρησης δημόσιου συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και της μεθόδου του leasing. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, τα τέσσερα ΚΤΕΛ πρόκειται να διαθέσουν μέσω ΣΔΙΤ 203 οχήματα και 550 οδηγούς και θα αναλάβουν την εκτέλεση δρομολογίων του ΟΑΣΑ προς τα πιο απομακρυσμένα προάστια (Ελευσίνα, Μάνδρα, Αχαρνές, Κηφισιά, Μαραθώνας, Ραφήνα, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος κ.λπ.). Άγνωστοι παραμένουν οι όροι και τα ποσά παραχώρησης προκειμένου να ελεγχθούν οι πόροι που δαπανώνται από τα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Μεταφορών, τα 100 από τα 200 ΚΤΕΛ θα τεθούν στην κυκλοφορία τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα δρομολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

50 εκατομμύρια σε δανεικά λεωφορεία δεκαετίας

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης από ιδιώτες (leasing), μέθοδος που αναμένεται να κοστίσει στα δημόσια ταμεία μόλις... 50 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα, η μαγική συνταγή παραχώρησης συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες της θα έχει τριετή διάρκεια, ενώ τα λεωφορεία που θα προμηθευτεί με προσωρινή μίσθωση θα είναι ηλικίας μέχρι δέκα ετών! Κοινώς, 50 εκατ. και για δανεικά λεωφορεία δεκαετίας... τα οποία θα συντηρούν οι τεχνικοί της ΟΣΥ!

Εργαζόμενοι μετρό: Άμεσα ανταλλακτικά για τους συρμούς και πρόσληψη προσωπικού

Στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της υγειονομικής βόμβας στα μέσα μεταφοράς περιλαμβάνονται η ανάταξη 15 συρμών του ΗΣΑΠ, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της αναβάθμισης, καθώς και η αγορά 7 νέων συρμών του μετρό, με άγνωστο όμως χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα στη λειτουργία του μετρό, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να αρθεί άμεσα ο συνωστισμός, είναι η άμεση αγορά ανταλλακτικών στους παροπλισμένους συρμούς και η πρόσληψη προσωπικού, όπως περιγράφει μιλώντας στην “Αυγή” ο πρόεδρος εργαζομένων στη λειτουργία του μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης.
«Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του συνωστισμού στο μετρό», σημειώνει ο κ. Ρεβύθης, «πρέπει να γίνει άμεσα πρόσληψη προσωπικού, καθώς είμαστε μείον 700 εργαζόμενοι από το ψηφισμένο οργανόγραμμα. Και, την ίδια στιγμή, άμεση αγορά ανταλλακτικών και υλικών και αναλώσιμων για να μπουν όλοι οι συρμοί σε λειτουργία, ώστε να μπορούμε με το προσωπικό και τα ανταλλακτικά να βγάλουμε πιο πυκνά δρομολόγια. Το σύστημά μας μπορεί να υποστηρίξει πολύ πιο πυκνά δρομολόγια, αλλά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών αρκετοί συρμοί είναι παροπλισμένοι μία πενταετία. Γι’ αυτό εξάλλου οι απεργίες μας τα τελευταία χρόνια γίνεται μόνο γι’ αυτούς τους λόγους. Αν προσλάβουμε προσωπικό, τεχνίτες και οδηγούς κι αν επισκευάσουμε τους συρμούς που είναι ασυντήρητοι, η διέλευση των συρμών θα γίνει άμεσα πάρα πολύ πυκνή» καταλήγει.
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε πως στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, όπως και στο σχετικό σημείωμα που απέστειλε μετά το υπουργείο Μεταφορών, λησμονήθηκαν... οι μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής. Η εν λόγω εξαγγελία περιλαμβάνει την πρόσληψη 655 οδηγών και τεχνικών στις δύο εταιρείες, με διαδικασίες μάλιστα fast-track, σύμφωνα με τα κυβερνητικά λεγόμενα, και με κριτήρια ΑΣΕΠ.