ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Το πρόβλημα είναι του πρωθυπουργού

Άκρως αντιθεσμική και σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα ήταν η παρέμβαση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσου στην εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη και λίγο πριν από την έκδοση απόφασης.
Σε μια υπόθεση, δηλαδή, που συγκλόνισε και συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία καθώς στη θέση της άτυχης φοιτήτριας θα..
μπορούσε να είναι κάθε κοπέλα της ηλικίας της και στη θέση της οικογένειάς της οποιαδήποτε ελληνική οικογένεια. Επιπλέον, η ποιότητα των κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και από την ακροαματική διαδικασία, αλλά και η κοινωνική θέση του ενός από αυτούς καθιστούν το έγκλημα ακόμη απεχθέστερο.
Ο απλός πολίτης αγανακτεί όταν διαπιστώνει πως ο οικονομικά ισχυρός -ευρύτερα ή σε μια τοπική κοινωνία- νομίζει ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει, χωρίς ή με ελάχιστες επιπτώσεις, και συμπεριφέρεται σαν να έχει δικαίωμα ακόμη και στη ζωή εκείνων τους οποίους θεωρεί αδύναμους και κοινωνικά κατώτερους.
Δεν είναι επομένως παράξενο που η αγόρευση της εισαγγελέως Αριστοτέλειας Δόγκα στη δίκη είχε τόσο ευρεία κοινωνική αποδοχή. Ο απλός πολίτης ένιωσε σε αυτή την αγόρευση να εκφράζεται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Κάτι που δεν αισθάνθηκε με την παρέμβαση του κ. Σκέρτσου, η οποία δικαίως θεωρήθηκε ωμή πολιτική παρέμβαση στη δίκη και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Δεν έχει καμία σημασία αν το ιδανικό πρότυπο του δικαστή είναι αυτό που παρουσιάζει ο Ακ. Σκέρτσος και αν η εισαγγελέας Αρ. Δόγκα το υπηρέτησε ή όχι σωστά. Αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια δικαστικά όργανα που την ελέγχουν.
Ενας πολιτικός, που δεν είναι διάδικος, δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία. Ενας πολιτικός που βρίσκεται τόσο κοντά στον πρωθυπουργό είναι αδύνατον να πιστεύει πως μια τέτοια παρέμβαση θα θεωρηθεί έκφραση προσωπικής γνώμης και όχι πολιτική κίνηση που υποκρύπτει σκοπιμότητες.
Συνεπώς το πρόβλημα είναι πλέον του πρωθυπουργού. Αν θεωρεί ότι κακώς έπραξε ο στενός συνεργάτης του, έπρεπε να τον έχει αποπέμψει από την πρώτη στιγμή. Αν, όμως, θεωρεί πως έπραξε καλώς, τότε υπάρχει πρόβλημα με την ίδια την κυβέρνηση και τον επικεφαλής της.

ΕΦ.ΣΥΝ.  / Αποψη