ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αφύλαχτη Διάβαση - Ελλάς Ποντίων

 Καισαριανή (Φωτό από το Αρχείο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την 101η επέτειο μνήμης από τη Γενοκτονία των Ποντίων με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου 2020, ώρα 12:00.
Ο ξεριζωμός, τα πλοία της προσφυγιάς, η περιπλάνηση μέχρι τον τελικό προορισμό στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Καβάλας, οι πρώτοι μήνες διαμονής στα.. παραπήγματα. Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της άφιξης και της ενσωμάτωσης των Ποντίων προσφύγων στους θύλακες προσωρινής εγκατάστασης ανά την Ελλάδα μέσα από τις πρωτογενείς και αποκαλυπτικές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.
Ο κυριότερος αφηγητής είναι ο επιζών γηραιότερος πρόσφυγας Σταυρίκος Παπαβραμίδης, στην τρίτη κατά σειρά καταγραφή της προφορικής μαρτυρίας του στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση». Ακούγονται επίσης οι μαρτυρίες των επιζησάντων της Γενοκτονίας Σπύρου Γιακουστίδη, Σουμέλας Σιδηροπούλου και Χαράλαμπου Κυριλίδη.
Για την ίδρυση προσφυγικών σωματείων και αθλητικών συλλόγων και ενώσεων μιλούν ο συγγραφέας Γιώργος Τσιρίδης και ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Χατζόπουλος. Πρωτογενείς γραπτές μαρτυρίες διαβάζει η δημοσιογράφος Έρση Βατού.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Μαΐου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Ελλάς Ποντίων»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi