ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Για μια χούφτα ευρώπουλα (τουρισμός και κορωνοϊός εν έτει 2020)

Και τουρίστες και θάνατος για το καλοκαίρι

του Χρήστου Ξανθάκη 

Σας το είχα γράψει πριν από εβδομάδες, δεν μπορείτε να παραπονεθείτε ότι σας αφήνω ανενημέρωτους:
Ή θα πεινάσουμε όλοι ή θα έχουμε μερικά παραπάνω θύματα του κορωνοϊού!
Διότι μια χαρά ήταν η καραντίνα για να δαμάσουμε την επιδημία,.. αλλά το πολύ το «μέσα» έχει κι ένα κακό. Δεν λειτουργεί η οικονομία ή τουλάχιστον δεν λειτουργούν οι τομείς εκείνοι της οικονομίας που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τα κομπιούτερ. Και δεν είναι λίγοι οι συγκεκριμένοι τομείς, δεν είναι ένας και δύο. Άσε που συμβάλλουν καθοριστικά στο εθνικό προϊόν και δίχως αυτούς σου σκάει μια ύφεση στα μούτρα σαν τις τούρτες του βωβού κινηματογράφου. Πλατς και πάρτον κάτω!
Βλέπε τον τουρισμό, που μας απασχόλησε σφόδρα εδώ στην Ελλάδα διότι άνευ τουριστών και τουριστικού ρεύματος η ύφεση δεν θα είναι απλώς διψήφια (διψήφια κύριε Στουρνάρα μου και συγχαρητήρια για την ανανέωση της θητείας σας), θα υπερβεί το 20 % και θα φάμε όλοι πέτρες, ρίζες και παρανυχίδες. Για να μην πω θα φάμε τα πόδια μας…
Και φυσικά δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτό το κόλπο. Εκατομμύρια κόσμος στην Ευρώπη απασχολείται στον τουρισμό και στις παραφυάδες του, για να μην πω ότι εποχικά φτάνουμε στα δεκάδες εκατομμύρια. Κάπως πρέπει να ζήσουν και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, κάπως πρέπει να βγάλουν χειμώνα, κάπως πρέπει να κολλήσουν κάνα ένσημο. Δίχως τουρίστες η πείνα τους θα είναι διπλή και πολύ χειρότερη από τη δυστυχία ημών των υπολοίπων.
Βάλε και τα μεγάλα συμφέροντα μέσα, βάλε τους ξενοδόχους, βάλε τους τουρ οπερέητορς, βάλε τις αεροπορικές εταιρείες και ξαφνικά ο πανδαμάτωρ κορωνοϊός μεταμορφώνεται σε μια απλή γριπούλα που θα έλεγε και ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα. Για να μην πω σε ένα απλό συναχάκι, απ’ αυτά που οι γιαγιάδες αντιμετώπιζαν με βεντούζες και τσάι του βουνού.
Στο δίλημμα τουρισμός ή θάνατος η απάντηση μοιάζει ξαφνικά πολύ απλή:
Και τουρισμός και θάνατος!
Επομένως, καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η χθεσινή ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ευλόγησε το σταδιακό άνοιγμα τόσο των συνόρων όσο και της φετινής τουριστικής σαιζόν. Το είχαν υποψιαστεί άλλωστε τα γατόνια του κλάδου, όπως η TUI (έναρξη δραστηριοτήτων στις 12 Ιουνίου), η Jet2 (έναρξη δραστηριοτήτων 17 Ιουνίου) και η RyanAir (έναρξη φουλ πτήσεων 1η Ιουλίου) και είχαν λάβει καταλλήλως τα μέτρα τους. Γι’ αυτό το ‘χουμε το λόμπινγκ, δεν το έχουμε για να φαρδαίνει ο κώλος των γραφειοκρατών.
Στο δια ταύτα όμως. Στο δια ταύτα, την Ελλάδα την ευνοεί η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο βαθμό που θα διατηρήσει τις καλές της επιδόσεις στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Δεν την ευνοούν ωστόσο κάποιες από τις προϋποθέσεις της ντιρεκτίβας για να λειτουργήσει η μετακίνηση των τουριστών. Όπως για παράδειγμα ότι ο τόπος προορισμού πρέπει να διαθέτει άψογα συστήματα υγείας και παρακολούθησης των τουριστών, χώρια τα ετοιμοπόλεμα συνεργεία για τεστ. Στην Αθήνα μπορεί, στη Σαλονίκη μπορεί, στην Κρήτη και στη Ρόδο μπορεί, σε κάτι νησιά των Κυκλάδων όμως, που θέλεις μεταφορά με ελικόπτερο ακόμη και για απονεύρωση δοντιού, μάλλον δύσκολο. Άσε που πρέπει να στηθούν στο άψε σβήσε ένα σωρό μηχανισμοί συντονισμού και ανταλλαγής πληροφοριών, τη στιγμή που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ούτε οι διάφορες υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου. Αυτό το τελευταίο πάντως, μπορούμε να το αναθέσουμε στον Βρούτση. Μπορεί να τα κάνει όλα μαντάρα, αλλά τουλάχιστον θα ξεσκιστούμε στο γέλιο με μια καινούρια εποποιία Σκοιλ Ελικικου!

Υ.Γ. 1: Μέσα στην ατέλειωτη φλυαρία της ντιρεκτίβας (είχα την κακή τύχη να τη διαβάσω όλη), πετάει και μια ομορφιά για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ότι δηλαδή θα πρέπει να επιτρέψουν στους εποχικούς εργαζόμενους να περάσουν τα σύνορα και να ασχοληθούν με τις δουλειές τους. Όχι δηλαδή, να μη λέτε ότι οι Γερμανοί δεν φροντίζουν τα συμφέροντά τους…

Y.Γ. 2: Τι να μας πουν ρε φίλε οι ντιρεκτίβες των Ευρωπαίων, όταν η ντιρεκτίβα του Χάρη Θεοχάρη προβλέπει «παρακολούθηση πελατών με διακριτικό τρόπο για έγκαιρη διάγνωση περιστατικού». Κάλαχαν (για να μην πω Κλουζώ) θα τους κάνει τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων!