ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τσίπρας: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Τις τρεις βασικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των δημοτικών για λίγες μέρες σε αυτές τις συνθήκες, για την τροπολογία για κάμερες μέσα στις σχολικές αίθουσες και το πολυνομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση του με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας..

Ειδικά για το νομοσχέδιο, που όπως επισήμανε «εισάγεται εν μέσω πανδημίας», ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεση του και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει και επίσημα να το αποσύρει η κυβέρνηση και να γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος και με την εκπαιδευτική κοινότητα και με τα κόμματα.
«Κατ' εμάς έχει μια φιλοσοφία ιδιωτικοποίησης της πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», είπε.
«Θέλω εγώ να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ενώ και το προηγούμενο διάστημα σε δυσκολίες είχαμε πάρει μια απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τάξη, από 25 σε 22 παιδιά, τώρα εισήχθη η απόφαση να πάμε στα 26 παιδιά, να αυξηθούν», είπε και πρόσθεσε λέγοντας τα εξής:
«Αυτό για εμάς πέραν του ότι είναι ένα πισωγύρισμα με βάση τα κριτήρια εκείνα που ορίζουν πως μπορεί να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδασκαλία, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Διότι αυτό θα σημαίνει λιγότερες αίθουσες , άρα και λιγότερες ανάγκες εκπαιδευτικών. Κι αυτό είναι το μείζον ζήτημα για εμάς.
Πιστεύουμε ότι τα μνημονιακά χρόνια, όλος ο δημόσιος χώρος και τα νοσοκομεία μας και τα σχολεία μας στερήθηκαν λειτουργών, εκπαιδευτικών που τώρα που ξαναβλέπουμε την αξία του δημόσιου χώρου συνολικότερα, την αξία του να έχουμε ισχυρό σύστημα υγείας και σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα έρχεται σε αντίθεση με ένα ρεύμα της εποχής».
Συνδυάζοντάς το με το γεγονός ότι «σε καιρό πανδημίας η απαίτηση είναι να είναι πιο αραιή η παρουσία μαθητών μέσα στις αίθουσες», ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «αυτό το σημείο του νόμου είναι πέρα και έξω από κάθε λογική, γ' αυτό τον λόγο έχουμε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή μας και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και επίσημα να αποσύρει το νομοσχέδιο για να γίνει ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος και με την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και με τα κόμματα».

Για το άνοιγμα των σχολείων


Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων είπτ ότι «έχουμε εκφράσει επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα έναρξης των σχολείων για λίγες μόλις ημέρες».
Το χαρακτήρισε ως ένα «αχρείαστο ρίσκο, δεδομένου ότι μιλάμε για παιδιά που δεν είναι εύκολο να τηρήσουν κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής σε αυτή την ηλικία». Και εκτίμησε ότι «είναι δύσκολο να μείνουν μακριά από ηλικιωμένους ανθρώπους, ιδιαίτερα το καλοκαίρι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ανεξάρτητα δηλαδή αν τα ίδια δεν είναι επιρρεπή στο να νοσήσουν», ενώ επιχειρηματολόγησε επιπλέον σχετικά λέγοντας ότι «μιλάμε για πολύ λίγες ημέρες, δεν είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι το τέλος της».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τροπολογία για «την εισαγωγή της βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας, της μαθησιακής διαδικασίας». Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη κυβερνητική κίνηση «γεμίζει πολύ έντονα ερωτηματικά και θεωρούμε ότι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων».
«Έχουμε εκφράσει την έντονη επιφυλακτικότητα, ζητάμε να τοποθετηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων. Να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Αρχή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Ανησυχούμε γιατί αυτό δεν γίνεται – τουλάχιστον όπως εισήχθη – ως ένα έκτακτο μέτρο, θα έχει και προοπτική μονιμότερης εφαρμογής». -πηγή: efsyn.gr