ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Να λέμε και καμιά καλή κουβέντα χωρίς τσιγκουνιές

Ως πολίτες δοκιμαζόμαστε σχεδόν καθημερινά όταν χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με μια ουρά σε δημόσια υπηρεσία, σε ένα γκισέ με τον υπάλληλο από την άλλη πλευρά.
Αυτός ο ανώνυμος υπάλληλος, σχεδόν πάντα, μας δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι «απέναντί» μας. Σχεδόν πάντα τον αντιμετωπίζουμε ως αντίπαλο.
Επειδή όπως όλοι μας κι εγώ συχνά ρέπω στη γκρίνια και στο να στηλιτεύω διάφορα κακώς κείμενα,.. σήμερα για να πάει καλά η εβδομάδα θέλω να αναφερθώ σε δύο και ένα παραδείγματα επαγγελματισμού, συνέπειας, και βοήθειας αυτών που συνήθως λέμε απρόσωπων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Και οι τρείς περιπτώσεις με αφορούν προσωπικά. Ό,τι διαβάσετε είναι από πρώτο χέρι και χωρίς καμία δημοσιογραφική υπερβολή. Οι δύο περιπτώσεις είναι δημόσιες υπηρεσίες και η τρίτη μια ιδιωτική επιχείρηση τηλεπικοινωνιών.
Εφορία Παλαιού Φαλήρου. Όταν έφτασα στην είσοδο, της οδού Αλκυόνης η κλειστή πόρτα άνοιξε και μια κυρία με μάσκα και γάντια με ρώτησε τι ήθελα.
Αφού εξήγησα, πήρε τα χαρτιά μου, λέγοντας ότι θα ανέβει να ρωτήσει και θα μου πει. Σε πολύ λίγο χρόνο, κατέβηκε μου είπε ότι πράγματι έπρεπε να ανέβω για να βγάλω το χαρτί που χρειαζόμουν και ό,τι όντως δεν γίνεται ηλεκτρονικά και μου ζήτησε να βάλω γάντια και μάσκα. Μετά με θερμομέτρησε και εφόσον με βρήκε απύρετο ανέβηκα, έδωσα τα σχετικά χαρτιά, ο υπάλληλος στο γκισέ τα ετοίμασε, πήρε ηλεκτρονικά πρωτόκολλο και με έστειλε για μια υπογραφή στη διεύθυνση. Κατέβηκα για μια τελική σφραγίδα και μέσα σε δέκα λεπτά συνολικά ήμουν έτοιμος.
ΕΦΚΑ Καλλιθέας. Ένα χαρτί στο ασανσέρ μας ενημερώνει για τη διεύθυνση που μπορούμε να κάνουμε όλες μας τις συναλλαγές και δίνει κι ένα τηλέφωνο για διευκρινήσεις.
Γύρισα σπίτι, άνοιξα τον υπολογιστή, μπήκα στη σελίδα και όταν κόλλησα πήρα το σχετικό τηλέφωνο. Μια εξυπηρετικότατη υπάλληλος με βοήθησε σχεδόν βήμα – βήμα να βρω τα σχετικά πεδία που έπρεπε να συμπληρώσω.
Η αίτηση έγινε ηλεκτρονικά και την επόμενη μέρα μου τηλεφώνησαν και μου έκλεισαν το ραντεβού για να πάρω τη βεβαίωση που χρειάζομαι. Έστειλαν και e-mail με τα σχετικά.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται αυτονόητα αλλά οφείλω να πω ένα μπράβο και στην ανώνυμη υπάλληλο στο τηλέφωνο του ΕΦΚΑ Καλλιθέας αλλά και στους υπαλλήλους και τη Διευθύντρια της Εφορίας του Παλαιού Φαλήρου.
Δύο υπηρεσίες που συχνά η συναναστροφή μαζί τους δημιουργεί γκρίνιες – ίσως όχι άδικα – συμπεριφέρθηκαν με απόλυτο επαγγελματισμό και έδειξαν ενδιαφέρον στον πολίτη που βρέθηκε απέναντί τους.
Για να μην προτρέξει κάποιος, και είπαμε δεν είναι μέρα για γκρίνια, δεν με εξυπηρέτησαν επειδή είμαι δημοσιογράφος. Αυτό άλλωστε δεν το έμαθαν παρά αφού είδαν τα σχετικά έγγραφα που χρειαζόμουν.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισαν τον πολίτη με σεβασμό και επαγγελματισμό. Αυτό κρατάω.
➤ Η τρίτη περίπτωση είναι μια βλάβη διαρκείας και η προστριβή μου με την Cosmote. Τελικά μετά από πολλές επικοινωνίες Κυριακή πρωί ο τεχνικός εμφανίστηκε αναπάντεχα στην είσοδο της πολυκατοικίας και έφτιαξε τη βλάβη που επί μακρό χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν.
Ναι είναι μια ήττα για το κράτος και τις υπηρεσίες του να δέχεται συγχαρητήρια για την σωστή λειτουργία τους. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
Όμως όπως πρέπει να στηλιτεύουμε τις δυσλειτουργίες έτσι πρέπει να λέμε και το μπράβο όταν βλέπουμε ότι κάτι λειτουργεί σωστά.
Και ως πολίτες μπροστά σε ένα γκισέ να σκεφτόμαστε ότι ο υπάλληλος είναι εκεί για να μας εξυπηρετήσει. Και να είμαστε ευγενικοί. Μια «καλημέρα» πριν ζητήσουμε ό,τι θέλουμε δεν βλάφτει. Και το «μπράβο» όταν βλέπουμε κάτι καλό κι αυτό να το λέμε. Ας μην είμαστε ούτε αγενείς, ούτε τσιγκούνηδες σε μια καλή κουβέντα.

Γιάννης Καφάτος / viewtag