ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

«Σεισμός» (και) στον ελληνικό τουρισμό λόγω Thomas Cook

Tο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού περισσότερων από 600.000 πελατών που βρίσκονται σε διακοπές σε όλο τον κόσμο.
Σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό..
φοβούνται οι ξενοδόχοι και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στη χώρα μας μετά το «κανόνι» που «βάρεσε» το πρακτορείο Thomas Cook.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εκτιμάται ότι περίπου 50.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και όπως ανακοινώθηκε απ' το υπουργείο έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στην Κρήτη μόνο ανέρχονται σε περίπου 20.000 οι εγκλωβισμένοι ταξιδιώτες, ενώ περίπου 3.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Κέρκυρα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοχάρης είπε πως «προφανώς απλήρωτες υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ένα θέμα δικαστικό είναι θέμα που πρέπει να το δούμε και εμείς. Φυσικά θα υπάρχει ζημιά».
«Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το "τσουνάμι". Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.
«Λέω ότι αναμένουμε και το "τσουνάμι", καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι πληρωμές των ξενοδοχείων είναι διασφαλισμένες απ’ τη Βρετανία και προειδοποίησε τους ξενοδόχους να μην απαιτούν τα χρήματα απ’ τους ταξιδιώτες και να μην τους διώχνουν. Συνολικά πάνω από 21.000 τουρίστες εκτιμάται ότι βρίσκονται αυτή την ώρα στην Τουρκία με τον Thomas Cook.
Αλλά και στην Κύπρο εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 15.000 τουρίστες, με το υπουργείο Τουρισμού να εκφράζει φόβους για απώλειες περίπου 50 εκατ. ευρώ για τους ξενοδόχους.
Σημειώνεται πάντως ότι πολλοί από τους πελάτες του βρετανικού ομίλου θα διασφαλισθούν και θα αποζημιωθούν χάρις σε μία ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει ότι όλα τα οργανωμένα ταξίδια που αγοράζονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προστατευμένα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit, η ευρωπαϊκή οδηγία εφαρμόζεται υπό το σχήμα της εγγύησης ATOL (Air Travel Organiser's Licence) που τίθεται σε λειτουργία με την πτώχευση του ομίλου για τον επαναπατρισμό 150.000 τουριστών που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Βρετανία, με ευθύνη της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (CAA).
Το σύστημα αυτό το διαχειρίζεται η CAA και εφαρμόζεται στους τουρίστες που έχουν αγοράσει συνολικό πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει πτήσεις και ξενοδοχεία. Οι τουρίστες που έχουν ξεκινήσει ήδη τις διακοπές τους θα έχουν την δυνατότητα να τις ολοκληρώσουν και στην συνέχεια να επιστρέψουν κανονικά με άλλες πτήσεις. Όσοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα έχουν δικαίωμα σε επιστροφή χρημάτων ή άλλο πακέτο διακοπών.
-  από εκτενές ρεπορτάζ στην efsyn (oλόκληρο ΕΔΩ)