ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Πρώτη νιότη στην κατοχική Αθήνα

Συνθήματα του ΕΑΜ σε τοίχο σπιτιού στην Αθήνα
Η "Αφύλαχτη Διάβαση" ετοίμασε και θα μεταδώσει από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την αντίσταση των νέων στην κατοχική Αθήνα του 1942 και 1943. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Πρώτη νιότη στην κατοχική Αθήνα" θα μεταδοθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, 12.00-13.00.
Η συγκρότηση των αντιστασιακών οργανώσεων πόλης, η συμμετοχή σε αυτές των νέων που ακόμη..
ελπίζουν και ονειρεύονται κάτω από τον ουρανό της Αθήνας στα χρόνια του μεγάλου λιμού, κάτω από την ασφυκτική πίεση των δυνάμεων κατοχής, τα σαμποτάζ και οι δολιοφθορές σε κτίρια, η ανατίναξη της ΕΣΠΟ, οι μαθητικές κινητοποιήσεις εκείνον τον παγωμένο Δεκέμβριο του 1942, η αναμέτρηση με τους συνεργάτες των Γερμανών και τους μαυραγορίτες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην οργάνωση ΠΕΑΝ, τη σημαντικότερη από τις συναφείς αντιστασιακές οργανώσεις νέων, η οποία συσπείρωσε μερικές εκατοντάδες νέους και νέες. Ζωτικός της χώρος ήταν η Αθήνα, επρόκειτο δηλαδή για μια οργάνωση της πόλης, που δεν ξεπέρασε ποτέ τα όριά της, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στον Πειραιά.

Επίσης, ιδιαίτερα αναφορά γίνεται σε δύο νέους που θανατώθηκαν στα τέλη του 1942. Ο ένας είναι ο 21χρονος φοιτητής Νομικής Δημήτριος Κωνσταντινίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1942 από έναν Ιταλό υπαξιωματικό κατά τη διάρκεια των μαζικών μαθητικών κινητοποιήσεων. Η άλλη είναι η Ιουλία Μπίρμα (φωτό), μέλος της ΠΕΑΝ και δασκάλα σε κατηχητικό. Αποφάσισε να συμμετάσχει στην αντίσταση, όταν άκουσε για δύο νεαρούς (τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα), που κατέβασαν τη γερμανική σημαία απ’ την Ακρόπολη. Δεν γνώριζε τα ονόματά τους, αλλά ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Είναι η μοναδική γυναίκα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που καταδικάστηκε σε θάνατο κι εκτελέστηκε, σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού στρατοδικείου, διά πελέκεως! Για τον λόγο αυτό η Ιουλία Μπίμπα εκτελέσθηκε με πέλεκυ μεταφέρθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης προκειμένου να εκτελεστεί η ποινή της.

H ανατίναξη της ΕΣΠΟ
Για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ ακούγονται οι πρωτογενείς μαρτυρίες των μελών της ΠΕΑΝ: Αντώνη Μυτιληναίου, Τάκη Μιχαηλίδη και Γιώργου Σταμόπουλου. Για τις μαθητικές κινητοποιήσεις του Δεκεμβρίου 1942 ακούγονται οι μαρτυρίες των: Κώστα Λιναρδάτου, Αργύρη Κουνάδη και Φώφης Λαζάρου.
Για την ανατίναξη της ΕΣΠΟ και τη συγκρότηση των νεανικών αντιστασιακών οργανώσεων θα μιλήσει ο ιστορικός Πάνος Σωτηρίου.

Έρευνα-παρουσίαση-τεκμηρίωση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8!

Info
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Πρώτη νιότη στην κατοχική Αθήνα»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook:www.facebook.com/protoprogramma
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi