Σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη –χονδροειδές έστω – σπάσιμο του διπλωματικού πρωτοκόλλου: Ο πρωθυπουργός στην επίσημη συνάντησή του με τον ομολογό του της Βόρειας Μακεδονίας στην Νέα Υόρκη σύστησε πρώτα στον Ζόραν Ζάεφ την… διπλωματική του σύμβουλο
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στην συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος περίμενε στωικά στην σειρά του.
Προφανώς δεν είθισται, δεν προβλέπεται από κανένα διπλωματικό πρωτόκολλο και δεν εντάσσεται σε καμία ατζέντα «αστικής πολιτικής ευπρέπειας». Σε δεύτερη ανάγνωση ήταν ένα ακόμη από τα φάλτσα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες – και στο οποίο ακόμη και στελέχη της ΝΔ βλέπουν πλέον «ελλιπή προετοιμασία» -, όπως και άλλη μια ένδειξη του νέου, και ιδιότυπου καθεστώτος που έχει εγκαθιδρυθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ελληνική διπλωματία.
Σ΄αυτό το καθεστώς, όπως λέγεται ευρέως πλέον στους διαδρόμους  του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, τον πλήρη έλεγχο και την πραγματική ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας – και εξωτερικής πολιτικής – έχει αναλάβει από την επομένη κιόλας των εκλογών η κυρία Παπαδοπούλου και όχι ο Νίκος Δένδιας. Διπλωματικοί παράγοντες υπενθυμίζουν με νόημα ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απών στα τρία πρώτα ταξίδια που έκανε ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρώπη σε αντίθεση με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Θυμίζουν επίσης πως η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού ήταν εκείνη που απαίτησε, και εν τέλει επέβαλλε, όλη η επίσημη διπλωματική αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών να περνά απ’ ευθείας στο Μαξίμου και στο δικό της Γραφείο. Και θυμίζουν ακόμη τις εξαιρετικά κακές σχέσεις της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον Νίκο Κοτζιά όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών, όπως και το γεγονός ότι η νυν επικεφαλής του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού υπήρξε στενή συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη επί της δικής της θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών.