ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

«Αρνούμαστε την κοροϊδία της τρίωρης στάσης εργασίας»

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ / Δήλωση του Γιάννη Αγγέλη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ:

Αρνούμαστε να δεχθούμε την “απόσυρση” του κλάδου των δημοσιογράφων και όλων των εργαζόμενων στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο, από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη ενάντια στις ακραίες..
μνημονιακές επιθέσεις της εργοδοσίας στα ελάχιστα “κεκτημένα” των εργασιακών σχέσεων.
Η αυριανή απεργία είναι ένα πρώτο βήμα σ’ αυτή την κινητοποίηση και η ΕΣΗΕΑ με απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου και πρόσχημα την ανάξια εργατικών εκπροσώπων απόφαση του Διασωματειακού των Ενώσεων του κλάδου, δεν συμμετέχει και περιορίζει την συμμετοχή του κλάδου σε μία κυνική και ανάξια για τον κλάδο τρίωρη στάση εργασίας.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή κατάγγειλε στο ΔΣ την απόφαση αυτή ως κυνική και υποκριτική. Δήλωσε ότι - με δική της ευθύνη - τα μέλη της Πρωτοβουλίας θα παλέψουν για την απεργία, με κάθε τρόπο όπου η συλλογική δράση των εργαζόμενων επιτρέψει να αγνοήσουμε και να καταγγείλουμε αυτή την υποκριτική απόφαση.
Δεν πρόκειται όμως απλά για την συνήθη “δουλική” συμπεριφορά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας απέναντι στην εργοδοσία.
Είναι μέρος της συνολικής και συνεπούς από κάθε άποψη στάσης της πλειοψηφικής ομάδας στην συνδικαλιστική διοίκηση του κλάδου απέναντι στην εργοδοσία, αφού:
  • με δική της πρωτοβουλία αγκίστρωσε την τύχη του ασφαλιστικού μας συστήματος στις επιθυμίες των εργοδοτών και των καναλαρχών, “επιτυγχάνοντας” ένα σύστημα χρηματοδότησης της ασφάλισής μας με ένα πόρο τον οποίο οι εργοδότες δέχθηκαν μόνο αφού πρώτα η συνδικαλιστική ηγεσία τούς εξασφάλισε σαν “μεσίτης” στην κυβέρνηση φορο-ελαφρύνσεις πολλαπλάσιες του πόρου που συλλέγεται μέσω του διαφημιστικού τζίρου. Και μόλις τις πήραν αμέσως προχώρησαν στην νομική αμφισβήτηση του πόρου που χρηματοδοτεί τον ΕΔΟΕΑΠ. Για την “τύχη” του ίσως μάθουμε πολύ σύντομα…
  • με δική της πρωτοβουλία, τόσο με την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και με την σημερινή - έτσι κι αλλιώς η σύνθεση της πλειοψηφίας στο ΔΣ έχει πάντα πρόσβαση και στους δύο - τρέχει να πιέσει να επιταχυνθούν τα μέτρα για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του τύπου. Και όλα αυτά ενώ η εργοδοσία βυσσοδομεί εναντίον του ΕΔΟΕΑΠ και περιμένει την κατάργηση του πόρου χρηματοδότησης του Ταμείου, ενώ παράλληλα παγώνει κάθε συζήτηση για συλλογικές συμβάσεις και ανάκτηση των καταπατημένων δικαιωμάτων του κλάδου δέκα χρόνια τώρα.
Αλήθεια σε ποιόν κλάδο εργαζόμενων μπορεί να συναντήσει κανείς την συνδικαλιστική του ηγεσία να “φροντίζει” τόσο πολύ για τις απαιτήσεις της εργοδοσίας όσο στον Τύπο;
Ποιου κλάδου εργαζομένων η συνδικαλιστική του “ηγεσία” έχει εξασφαλίσει τόσα εκατομμύρια φοροαπαλλαγές στους εργοδότες της; Σε ποιόν κλάδο εργαζόμενων η συνδικαλιστική του ηγεσία σπεύδει όπως στην ΕΣΗΕΑ να αποσπάσει κυβερνητικές δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ΜΜΕ;
Εχουν ξεχάσει ποιοι τους εκλέγουν; Για ποιων τα δικαιώματα είναι υποχρεωμένοι να παλέψουν;
Αρνούμαστε να δεχθούμε αυτή την “υποταγή”, αρνούμαστε να συμπορευόμαστε με συνδικαλιστές τόσο επιτυχημένους στο να εξασφαλίζουν την “βιωσιμότητα” των επιχειρήσεων των αφεντικών τους όταν εκατοντάδες συνάδελφοι στα ΜΜΕ, ζουν καθημερινά τον μνημονιακό εφιάλτη, ένα χρόνο μετά την “έξοδο” από τα μνημόνια.
Αρνούμαστε την κοροϊδία της τρίωρης στάσης εργασίας και θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτέμβρη.

Γιάννης Αγγέλης
μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ 
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ