ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Durate, et vosmet rebus servate secundis

Ο Αινείας και το σημείωμα του Πάπα στον Τσίπρα

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οπως έγραψε ο τέως πρωθυπουργός στο twitter ευχαρίστησε τον Πάπα από καρδιάς για την στήριξή του στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση με ανθρωπισμό. Επίσης τον ευχαρίστησε σχετικά με το μήνυμά του για την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των πιο..
ευάλωτων απέναντι σε πολιτικές λιτότητας καθώς και για τη στάση του υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας στα Βαλκάνια, που διακήρυξε από τα Σκόπια, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάπας του έκανε γραπτή αφιέρωση τους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα.
Ο Αινείας έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, σύμμαχος των Τρώων, στη πλευρά του Έκτορα. Μετά την άλωση και λεηλασία της Τροίας, σύμφωνα με τη μεταγενέστερη Ρωμαϊκή μυθολογία, έφυγε από τη Τροία και έπειτα από πολλές περιπέτειες οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Ρώμη μια καταιγίδα ξεβράζει αυτόν και τους συντρόφους του στη Καρχηδόνα. Και αυτός παρηγορεί τους συντρόφους του με την φράση:
«Durate, et vosmet rebus servate secundis.»
«Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες»
(Βιργίλιος, Αινειάδα Βιβλίο 1, Στίος 200).
Ο Πάπας, αφού αφηγήθηκε την ιστορία στον Αλέξη Τσίπρα, πήρε μια κάρτα και ένα στύλο και του έγραψε τη φράση. Του έδωσε τη κάρτα και του είπε:
«Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι...»