ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Η Σκόνη του Χρόνου και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του βραβευμένου διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, στις 24 Ιανουαρίου 2012, το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Παρασκήνιο» του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) με τη συνέντευξή του, μόλις έναν χρόνο.. πριν από τον πρόωρο θάνατό του.
Η συνέντευξη, που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη, δόθηκε στο ΡΙΚ το 2011, όταν ο ίδιος βρέθηκε στην Κύπρο με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Η Σκόνη του Χρόνου» αλλά και για να αναζητήσει τους χώρους για το γύρισμα της επόμενης ταινίας του «Η άλλη θάλασσα», που θα συμπλήρωνε την τριλογία. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για την ταινία του «Η Σκόνη του Χρόνου» και ταυτόχρονα φωτίζει θέματα του κινηματογραφικού του κόσμου και πτυχές της κινηματογραφικής του δημιουργίας.
Η «Σκόνη του Χρόνου» αποτέλεσε τη δεύτερη ταινία της τριλογίας, η οποία παρακολουθεί τις σχέσεις και τα βιώματα των ηρώων στη δίνη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων του 20ού αιώνα.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για το σενάριο και τα χρονικά όρια της συγκεκριμένης ταινίας, και περιγράφει την εμπειρία του από τα γυρίσματα στις χώρες του εξωτερικού, τη Ρωσία και το Καζακστάν. Αναφέρεται ακόμη, στην ιδέα που στάθηκε η αφορμή για την τριλογία και στο ρόλο του αρχαίου δράματος στις ταινίες του.
Περιγράφοντας την έννοια της «καταγωγικής αναφοράς» στους μύθους, ανατρέχει στην πρώτη του ταινία την «Αναπαράσταση» (1970), αντιπροσωπευτικό δείγμα του προσωπικού του ύφους. Εξηγεί τη σχέση του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύσσει σε πολλά από τα έργα του, καθώς και για ποιο λόγο συγκεκριµένοι µύθοι, όπως αυτός των Ατρειδών, επανέρχονται στην καλλιτεχνική δηµιουργία του. Γίνεται, τέλος, αναφορά στη δραματουργική χρήση του χρόνου στις ταινίες του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει στοιχεία της κινηματογραφικής του γραφής. Παρεμβάλλονται πλάνα από τα γυρίσματα της ταινίας «Η Σκόνη του Χρόνου» (2008).

 Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος αναφέρεται στα προσωπικά βιώματα της νεανικής του ηλικίας κατά την περίοδο του Εμφυλίου, τα οποία συμπεριέλαβε στις ταινίες του. Συζητώντας για τη «Σκόνη του Χρόνου», ταινία με χαρακτηριστικό της στοιχείο τις πολλαπλές αναδρομές στο παρελθόν, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει για τη μεγάλη Ιστορία, το ρόλο της στη διαμόρφωση της προσωπικής ιστορίας και για τη σημασία της έννοιας του χρόνου. Στη συνέχεια, κάνει λόγο για τη συνεργασία του με τη συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου αλλά και για τη σχέση που ο ίδιος αναπτύσσει με τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στις ταινίες του. Αφηγείται, τέλος, την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο, την απόφασή του να γίνει σκηνοθέτης και θυμάται περιστατικά από τη φοίτησή του στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας.
Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες του «Η Σκόνη του Χρόνου», «Ο Θίασος» (1975), «Ο Μεγαλέξαντρος» (1980) και «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984).
Έρευνα-παρουσίαση: Μαρία Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Σοφία Μουαΐμη
Παραγωγή: ΡΙΚ 2011
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ. Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/thodoros-aggelopoylos