ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΜΜΕ και δημοκρατία

Τα ΜΜΕ αποτελούν έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας. Η πληροφορία, η είδηση που προέρχονται από έγκυρες πηγές ή διασταύρωση στοιχείων, ο σχολιασμός και η ανάλυση γεγονότων για τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά τεκταινόμενα, συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τα «εργαλεία» να διαμορφώσουν θέση-άποψη. Να..
επιλέξουν δια μέσου της ψήφου τους πολιτική και πολιτικούς, οικονομικά μοντέλα, κ.α, που εκτιμούν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, ή να τα απορρίψουν αν κρίνουν ότι είναι επιζήμια προς αυτά.
Η εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και δη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και όχι μόνο, στη λειτουργία των ΜΜΕ, απέχει παρασάγγας από τον καίριο-καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στη στήριξη και προώθηση της δημοκρατίας.
Η ιδιοκτησία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ διεθνώς σε ολιγάρχες που διαπλέκονται με παράγοντες της πολιτικής και της οικονομίας και από κοινού κινούν τα νήματα στον νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί ως οικονομικό και πολιτικό μοντέλο, έχει αποφλοιώσει τη δημοσιογραφία από τις αρχές της, καταφέροντας καίριο πλήγμα στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
- από κείμενο της Κατερίνας Μενεγάτου στην ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)