ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

ΕΣΗΕΑ εναντίον Πολλάκη

Η έλλειψη ψυχραιμίας δεν αρμόζει στα πολιτικά πρόσωπα

Την συμπεριφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στηλιτεύει η Ενωση των δημοσιογράφων της Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13-1-2019, υποχρέωσε δημοσιογράφο που τον φωτογράφησε με το κινητό της τηλέφωνο, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, να σβήσει την φωτογραφία. Η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει ότι πολιτικό πρόσωπο σημαίνει,..
αναπόφευκτα, έκθεση στην δημοσιότητα και σημειώνει: Ενέργειες αυτού του είδους, αν μη τι άλλο, φανερώνουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυταρχισμό, ανεπίτρεπτα και τα δυο προκειμένου περί πολιτικών προσώπων.
Είχε προηγηθεί επιστολή της δημοσιογράφου  Ελένη Στεργίου στην ΕΣΗΕΑ η οποια ανέφερε:
"Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θέλω να σας ενημερώσω για ένα περιστατικό, με το οποίο συνεχίζεται ή κορυφώνεται η αντιθεσμική συμπεριφορά προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η απαξίωση προς τη δημοσιογραφία:
Κυριακή, 13 Ιανουαρίου ( περίπου στις 13.00 το μεσημέρι), λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης.
Ήμουνα η μόνη δημοσιογράφος στα πλαϊνά του Μαξίμου, διότι όλοι ήταν στην κεντρική είσοδο επί της Ηρώδου Αττικού για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα.
Τότε, κατέφθασε στην πλαϊνή είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, με τη μηχανή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης. Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία δημοσιογράφου, ζήτησε με επιτακτικό ύφος, να δει το κινητό μου για τυχόν φωτογραφία που έβγαλα έξω από το κτίριο. Μάλιστα, με απειλητικό ύφος απαιτούσε να σβηστούν οι τυχόν ληφθείσες φωτογραφίες, αλλά να ελέγξει και το κινητό μου σε περίπτωση που έχω και άλλες φωτογραφίες. Μάλιστα, με ανάγκασε υπό τη λεκτική απειλή του, να σβήσω τη φωτογραφία, όπου ο κ. Πολάκης, υπουργός της κυβέρνησης, φαινόταν να εισέρχεται στην πλαϊνή πόρτα του Μαξίμου, που είναι σε δημόσιο χώρο.
Τη στιγμή εκείνη έδινα ανταπόκριση στο ραδιόφωνο, ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθούσα να εξηγήσω στον υπουργό πως ο χώρος είναι δημόσιος και πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει έλεγχο στη συσκευή μου, στην οποία είχα και προσωπικές μου φωτογραφίες.
Μάλιστα, σημειώνω ότι κ. Πολάκης ζητούσε την παρέμβαση των παρόντων αστυνομικών, οι οποίοι παρακολουθούσαν αμήχανα το περιστατικό.
Τελικά, ο κ. Πολάκης αποχώρησε και μπήκε στο Μαξίμου όταν αντιλήφθηκε πως συνδέθηκα στον “αέρα” του ραδιοφώνου για να μεταφέρω το ρεπορτάζ από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
Δεν σας κρύβω ότι υπέστην σοκ – αισθανόμενη εκτεθειμένη από την πρωτοφανή επίθεση την οποία δέχθηκα, παρά το γεγονός πως ασκώ το επάγγελμα από το 2006. Ωστόσο, έκρινα σκόπιμο να μην αντιδράσω εν θερμώ και για αυτό το περιστατικό κοινοποιείται σήμερα, με καθυστέρηση τριών ημερών, από σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ήταν σε εξέλιξη, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για να μη συνδεθεί η καταγγελία με τις πολιτικές εξελίξεις. Η συμπεριφορά αυτή του κ. Πολάκη προς δημοσιογράφους δεν είναι πρωτοφανής. Είχε προβεί στην ίδια κίνηση προς φωτορεπόρτερ, τον οποίο ανάγκασε να σβήσει τις φωτογραφίες όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018. Το περιστατικό δεν καταγράφηκε στην αρμόδια ένωση λόγω φόβου του ρεπόρτερ, ο οποίος ήθελε να μην κοινοποιηθεί το όνομά του.
Σας ενημερώνω πως εξετάζω το ενδεχόμενο να προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διασφαλίσω την ασφάλεια τη δική μου και των συναδέλφων μου που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, καλύπτοντας γεγονότα σε δημόσιο χώρο.
Περιμένω τις δικές σας ενέργειες και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ελένη Στεργίου "