ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Σε αχαρτογράφητα νερά η Βενεζουέλα

Τους δεσμούς με τις ΗΠΑ διέκοψε ο Νικολάς Μαδούρο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ως ηγέτη της Βενεζουέλας τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης -του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης- Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον δύο προέδρους.
Ακολούθησαν ο Καναδάς και..
επτά χώρες της Νότιας Αμερικής μεταξύ των οποίων οι Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία και Περού προσφέροντας σημαντική διεθνή στήριξη. Αντίθετα, Μεξικό, Βολιβία, Κούβα και Τουρκία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον εκλεγμένο πρόεδρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η φωνή του λαού «δεν μπορεί να αγνοηθεί».
 
Ποιοι στηρίζουν ποιον 
 
Σήμερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αφού οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν πια την εξουσία του «πρώην προέδρου» δεν δέχονται τη χθεσινή εντολή του να φύγουν από τη λατινοαμερικάνικη χώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες μέσα 72 ώρες.
«Καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που αντίκεινται στα προνόμια και στην ασυλία που απολαύουν τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ. «Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στις προσήκουσες ενέργειες για να καταστήσουν υπεύθυνο οποιονδήποτε θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αποστολής μας και του προσωπικού μας», διεμήνυσε ακόμη ο Πομπέο.
Από την πλευρά της η Ρωσία, σημαντικός σύμμαχος της Βενεζουέλας, επέκρινε τις αμερικανικές ενέργειες εναντίον του Μαδούρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διά στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρότεινε να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.
«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η Ε.Ε. απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Σε αυτό το στάδιο οι 28 απέφυγαν να αναγνωρίσουν ρητά τον Γκουαϊδό αναφέροντας απλά πως «τα δικαιώματα, η ελευθερία και η ασφάλεια όλων των μελών της Εθνοσυνέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Χουάν Γκουαϊδό, πρέπει να τύχουν (...) απόλυτου σεβασμού».
- από ρεπορτάζ στο efsyn.gr