ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ισχυρός πόρος για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα

Λάβαμε και δημοσιεύουμε, για τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ:

Του Κώστα  Ντελέζου*

ΟΧΙ στην κοροϊδία κυβέρνησης-εργοδοτών
Με τον ΕΔΟΕΑΠ στην εντατική, αφού κυβέρνηση, εργοδότες και διαφημιστές, εδώ και σχεδόν έξι μήνες, του έχουν στερήσει ακόμα και το βασικό του πόρο, το Αγγελιόσημο, οδηγώντας τους περίπου 18.500 ασφαλισμένους του σε «κοινωνική ευθανασία», οι επόμενες μέρες είναι οι κρισιμότερες για το μέλλον του: Είτε θα μπει οριστική ταφόπλακα στο Ταμείο μας, είτε θα υπάρξει «Ανάσταση».
Μόλις την περασμένη Πέμπτη (23/3/2017), στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, οι εργοδότες δια των εκπροσώπων τους πέταξαν τη μπάλα στην εξέδρα!
Ουσιαστικά λένε ΟΧΙ σε νέο ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΡΟ για τον ΕΔΟΕΑΠ, αντιπροτείνοντας να.. θεσπιστεί εργοδοτική εισφορά (!), η οποία «εφόσον χρειαστεί» (!) θα συμπληρωθεί από πρόσθετη χρηματοδότηση που θα μπορεί να φτάσει έως και το 3% του τζίρου των επιχειρήσεων (τόσο καλά)...!!!
Ωστόσο, επιμένοντας στην εργοδοτική εισφορά, προκρίνουν το λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς ο ενεργός πληθυσμός των απασχολούμενων στα ΜΜΕ, επί του οποίου θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά, ήδη έχει μειωθεί δραματικά (η ανεργία καλπάζει άνω του 45%), ενώ και οι αποδοχές που καταβάλλονται (όταν και όπου καταβάλλονται) έχουν συρρικνωθεί δραστικά. Ταυτόχρονα, τα "μπλοκάκια" των 300 ευρώ κυριαρχούν παντού.
Το κύριο ερώτημα όμως είναι ένα: Οι εργοδότες που σήμερα δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα 3-5 μηνών στους εργαζόμενους, θα πληρώνουν εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία μας; Όμως, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι θα πληρώνουν, η εργοδοτική εισφορά θα είναι ψίχουλα!
Την ίδια στιγμή, και η πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ με ποσοστό έως 3% επί του τζίρου των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παραπλανητικό τρικ.
Ποιος μηχανισμός, με ποια μέσα και σε ποιο χρόνο, θα είναι σε θέση να ελέγξει τον πραγματικό τζίρο των καναλιών, των εφημερίδων, των portals και των άλλων ΜΜΕ, όταν ήδη είναι γνωστό ότι διατηρούν offshore εταιρείες στο εξωτερικό για να αποφεύγουν τη φορολογία;
Ξεχνάμε, ότι ο εκπρόσωπος των καναλαρχών εμφανίστηκε στο διαγωνισμό παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες, με εταιρεία που είχε ως έδρα της την Κύπρο, ενώ έτερος μικροκαναλάρχης που φιλοδοξούσε να γίνει "μεγάλος και τρανός" με ...τουρκική βοήθεια, έχει την έδρα της εταιρείας του στην Αλβανία;
Δυστυχώς, με τους συγκεκριμένους εργοδότες συμπλέουν ανοιχτά από το περασμένο καλοκαίρι, αυτοί που σήμερα εμφανίζουν παραπλανητικά ως "πλούσιο έργο" τους στον ΕΔΟΕΑΠ, ακόμα και τις αποφάσεις-έργα που είχαν δρομολογηθεί από το προηγούμενο συμβούλιό του! Είναι οι ίδιοι, που τον περασμένο Ιούνιο είχαν ταχθεί επίσημα υπέρ της περικοπής του Αγγελιοσήμου, ...για να μπούμε γρήγορα στη «νέα εποχή» του « νέου ΕΔΟΕΑΠ»...!
Πράγματι, το Αγγελιόσημο, καταργήθηκε με “μανία” παρότι έχει κριθεί σε ανώτατο δικαστικό βαθμό (Άρειος Πάγος) ως οιονεί εργοδοτική εισφορά, ενώ και από τα ευρωπαϊκά όργανα έχει αναγνωριστεί ως ειδικός κοινωνικός πόρος.
Οι «Δούρειοι Ίπποι» του κλάδου συντάχθηκαν με τους εργοδότες, τους διαφημιστές και την κυβέρνηση, σπρώχνοντας το Αγγελιόσημο στον οριστικό «θάνατο», επειδή ως πόρος έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένες Ενώσεις εργαζομένων των ΜΜΕ. Οι συγκεκριμένοι θεωρούσαν, πως η καθιέρωση ενός νέου πόρου, θα νομιμοποιήσει επικοινωνιακά τη διεκδίκησή του από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανοίγοντας έτσι “αυτοδικαίως” το δρόμο για την είσοδό τους και στον ΕΔΟΕΑΠ!
Έτσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ΕΔΟΕΑΠ πορεύεται με μοναδικό χρηματοδοτικό πόρο τα πενιχρά αποθεματικά του, τις λιγοστές εισφορές των εργαζόμενων και τα περίπου 7,6 εκ. ευρώ, που μεταφέρθηκαν στα ταμεία του από το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, έναντι βεβαιωμένων παλαιών οφειλών από το Αγγελιόσημο !
Δεδομένων των κρίσιμων εξελίξεων σε σχέση με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, θα πρέπει ξεκάθαρα να ζητηθεί ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση, να πάψει να είναι θεατής στο ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου κλάδου και να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της, δεσμευόμενη:
1) Για το ποιος θα είναι ο νέος πόρος του ΕΔΟΕΑΠ. Πώς θα βεβαιώνεται, ποιος θα τον ελέγχει και πώς θα εισπράττεται.
2) Να στηριχθεί οικονομικά ο ΕΔΟΕΑΠ από τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέχρι τη δρομολόγηση και εφαρμογή της οριστικής λύσης, που θα πρέπει να νομοθετηθεί το συντομότερο. Άλλωστε, θα πρέπει να καλυφθεί αναδρομικά και το χρηματοδοτικό κενό του Οργανισμού, από τις 15/9/2016 που καταργήθηκε το Αγγελιόσημο μέχρι την εφαρμογή της νέας λύσης.
3) Να παρέχει εγγυήσεις ότι στον ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, θα υπάρξει προάσπιση της μισθωτής εργασίας στη βάση της πλήρους απασχόλησης και της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
4) Για την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών (συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου) που συμμετέχουν στην τριμερή, δεσμεύουν το σύνολο των εργοδοτών.
5) Από πλευράς ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων που τον δημιούργησαν, να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προστασία του Ταμείου, του πόρου του και των ασφαλισμένων του.
Στις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ (28, 29 και 30 Μαρτίου) για την ανάδειξη των μελών της νέας διοίκησής του, το διακύβευμα είναι ένα και μοναδικό: Να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ ανοιχτός, με ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΡΟ, για όλους και με όλες του τις παροχές. Λέμε «ΟΧΙ» σε εκείνους που θέλουν να τον μετατρέψουν σε Επαγγελματικό Ταμείο και να τον παραδώσουν στους εργοδότες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, πετώντας στο δρόμο άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου των ΜΜΕ.

* O Κώστας Ντελέζος είναι υποψήφιος για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ