ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η νύχτα που παραιτήθηκε ο Τσίπρας


Oι άνθρωποι που του άλλαξαν γνώμη

Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών αποτέλεσε για τον Αλέξη Τσίπρα σημείο καμπής για την πολιτική του πορεία. Η εξομολόγηση του στο δελτίο του Star ότι εξέτασε το δρόμο της παραίτησης, μετά την εκλογική συντριβή της 21ης Μαΐου, επιβεβαίωσε τις πληροφοριες που υπήρχαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ βρέθηκε ένα βήμα πριν την τελευταία έξοδο του από την Κουμουνδούρου.

Συνομιλητές του αναφέρουν ότι τη νύχτα της 21ης Μαΐου ήταν παραπάνω από αποφασισμένος να τερματίσει την προεδρία του. Η ήττα ήταν βαριά και ο ίδιος έλεγε στους στενούς του συνεργάτες ότι η ευθύνη ήταν κυρίως δίκη του. Τις πρώτες ώρες, σύμφωνα με ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά του εκείνη τη νύχτα, η συναισθηματική φόρτιση του Αλέξη Τσίπρα ήταν τέτοια που έμοιαζε πεπεισμένος ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος.

Όπως είπε στους συνομιλητές του, κανείς δεν είναι υπεράνω των εξελίξεων και το θέμα της αποχώρησης του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού, ειδικά αν έχουν προηγηθεί αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος στο δελτίο του Star αποκάλυψε , ότι το «πρώτο συναίσθημα» τον «βασάνισε αρκετές ώρες και ημέρες» πριν αποφασίσει να μην λιποτακτήσει. Στην ουσία - όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του κόμματος στο TVXS - ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. έλαβε την απόφαση να παραμείνει στο τιμόνι, την παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εκεί που κήρυξε «τη λήξη στο πένθος» και επιχείρησε να ανυψώσει το φρόνημα της κομματικής βάσης.

Πριν όμως από τη λήξη του «εκλογικού πένθους» ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί ασφυκτική πίεση από στενούς του συνεργάτες να αλλάξει την αρχική του απόφαση.

Όπως του είπαν η μάχη της 25ης Ιουνίου δεν μπορούσε να δοθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά «ακέφαλο». Σύμφωνα με τους παροικούντες την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας τις πρώτες εκείνες ώρες του σοκ επικοινώνησε με τα στελέχη της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Πρώην υπουργούς της περιόδου 2015 -2019. Ωστόσο αυτός που φαίνεται πως συνέβαλε καθοριστικά ώστε να μην υποβάλει την παραίτηση του, ήταν ιστορικό στέλεχος του κόμματος που ήταν κατηγορηματικό αναφορικά με την ανάγκη ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη μάχη της επόμενης κάλπης.

- απόσπασμα από ρεπορτάζ στο TVXS