ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Παιχνίδια εξουσίας: Πληθαίνουν οι εισηγήσεις στον Τσίπρα για παρέμβαση στις λίστες


Δεν είναι λίγοι εκείνοι, συνήθως εκτός Κουμουνδούρου αλλά όχι μόνο, που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει στις λίστες του κόμματος, δίνοντας το στίγμα του για το πολιτικό προσωπικό που πρέπει να σηματοδοτεί τις «αλλαγές εν κινήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Aυτό γράφει ο Βασίλης Σκουρής στη στήλη του «Παιχνίδια Εξουσίας» στο ieidiseis. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες του Σκουρή:
Ως γνωστόν, οι προσεχείς εκλογές, αλλά και όσες εκλογές διεξαχθούν εντός του επόμενου 18μήνου δεν θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, αλλά οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα που θα καταθέτει ο αρχηγός. Αποτελεί βέβαια παράδοση στα κόμματα η σειρά των βουλευτών να μην αλλάζει, η λίστα να είναι μια επανάληψη της σειράς που αποφάσισε ο λαός με την ψήφο του, όμως η κατάσταση στην Κουμουνδούρου είναι έκτακτη.
Ουκ ολίγοι εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανατάξει κατά το δυνατόν τις δυνάμεις του οφείλει να προκαλέσει ένα θετικό σοκ στους ψηφοφόρους. Ως ένα τέτοιο σοκ εισηγούνται την αλλαγή της λίστας, με την προώθηση στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα προσώπων που έχουν κοινωνική αναγνώριση και όχι προσώπων που προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά έβλαψαν το κόμμα τους.
Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο, καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Από την άλλη, όμως, πολλές φορές οι ισορροπίες δεν βοηθούν πάντα σε ανατροπές του κλίματος.
Οι πληροφορίες μας λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας ακούει προσεκτικά τις εισηγήσεις αυτές, αλλά κόβει τη συζήτηση και δεν τοποθετείται- δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε κανένα.
Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως είναι θέμα ολίγου χρόνου προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.