ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Στραπάτσο για τον Σάντσεθ - Επίσπευση των εθνικών εκλογών στην Ισπανία


Μετά το στραπάτσο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπου αναμφισβήτητος νικητής αναδείχθηκε η Δεξιά, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε πως οι εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης θα γίνουν στις 23 Ιουλίου, πέντε μήνες πριν τη λήξη της θητείας του.
Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν τον Δ εκέμβριο του 2023 όμως το κάκιστο αποτέλεσμα του PSOE επισπεύδει τις διαδικασίες.
Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργός προανήγγειλε τις εκλογές του Ιούλη σήμερα και αύριο θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει συγκληθεί.
Το PP, που μετέτρεψε τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε εθνικό δημοψήφισμα για την πολιτική του κ. Σάντσεθ, πρακτικά πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει.
Πάνω απ’ όλα, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές, πάνω από 7 εκατ. (το 31,5%), ή δύο εκατ. περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, έναντι λιγότερων από 6,3 εκατ. (28,1%) που έλαβε το PSOE του κ. Σάντσεθ.
Έτσι, σύμφωνα με το ισπανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE και την εφημερίδα El País, το PP κυρίευσε τουλάχιστον έξι από τις 10 περιφέρειες όπου μέχρι χθες κυβερνούσε (μόνο ή χάρη σε συμμαχίες) το PSOE: τη Βαλένθια (ανατολικά), τέταρτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα, την Αραγονία (κεντρικά), την Εξτρεμαδούρα (δυτικά), τις Βαλεαρίδες (ανατολικά), την Καντάμπρια και τη Ριόχα (βόρεια).
Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος είναι πως στις περισσότερες από αυτές τις περιφέρειες, θα χρειαστεί την υποστήριξη του ακροδεξιού Vox για να κυβερνήσει, και το κόμμα της άκρας δεξιάς αναγγέλλεται πως θα είναι δύσκολος και βαρύς εταίρος για το PP, που θέλει να προβάλλει μετριοπαθή εικόνα.
Αυτές οι δύο παρατάξεις κυβερνούν ήδη μαζί από πέρυσι μια περιφέρεια.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ηττήθηκε από το PP στον δήμο της Σεβίλης, της μεγαλύτερης πόλης της Ανδαλουσίας (νότια) και παραδοσιακό οχυρό του, όπως και στη Βαλένθια. Και δεν είναι σίγουρο πως θα κερδίσει ούτε στη Βαρκελώνη, όπου ο υποψήφιός του δεν κατέλαβε παρά τη δεύτερη θέση, πίσω από αυτονομιστή.