ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Η απόλυση των έμμισθων οπαδών


Το Κατάρ δεν είχε εμφανιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ποτέ στο παρελθόν. Στη χώρα δεν υπήρχε ποδοσφαιρική κουλτούρα. Ούτε οπαδική, κατά συνέπεια. Η ελπίδα πως η Qatar Stars League, ένα από τα πλουσιότερα πρωταθλήματα της Ασίας, θα έκανε τους ντόπιους να αγαπήσουν το σπορ, διαψεύστηκε παταγωδώς. Ακόμη και οι σπουδαιότεροι σύλλογοι που αγωνίζονται στη λίγκα, όπως η Αλ Σαντ και η Αλ Ραγιάν, δεν έχουν κοινό. Οι ξένοι επισκέπτες και η περιέργεια των Καταριανών, θα γέμιζαν τα γήπεδα. Χρειαζόταν, όμως, να δημιουργηθεί και μια «εξέδρα» για την εθνική ομάδα του Κατάρ, που θα έδινε ώθηση στους παίκτες και χρώμα στη διοργάνωση. Που θα παρακινούσε και τους υπόλοιπους φιλάθλους της χώρας να γίνουν πιο εκδηλωτικοί. Ετσι, καθώς η ημερομηνία έναρξης του τουρνουά πλησίαζε, άρχισε η αναζήτηση μερικών εκατοντάδων νεαρών με οπαδική τεχνογνωσία, που θα υποδύονταν τους «ultras».
Η… οντισιόν έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο στη Βηρυττό. Εκατοντάδες Λιβανέζοι φοιτητές – οπαδοί ενός τοπικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν υπό την επίβλεψη ενός οργανωμένου οπαδού της Γαλατασαράι και «τα έδωσαν όλα» για να δημιουργήσουν μια εξέδρα σαν αυτές των γηπέδων της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής. Το βίντεο του δοκιμαστικού στάλθηκε στην Ντόχα, οι αξιωματούχοι του Κατάρ έμειναν ικανοποιημένοι, και προχώρησαν στις… προσλήψεις. Των Λιβανέζων και μερικών, ακόμη, εκατοντάδων νεαρών από άλλες χώρες. Τον Οκτώβριο, στην πρωτεύουσα του Κατάρ πλέον, έκαναν τις πρόβες τους, και μερικά μαθήματα για να αποστηθίσουν τον εθνικό ύμνο των εργοδοτών τους.
Δεν το έκαναν μόνο για τα χρήματα, ή για να απολαύσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο από κοντά, όπως διαβεβαίωσε τους Νew York Times ένας από τους μισθοφόρους οπαδούς: «Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε μια αραβική χώρα. Μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, τον ίδιο πολιτισμό. Είμαστε τα δάχτυλα του ίδιου χεριού…».
Μετά την ήττα του (και) από την Ολλανδία, την Τρίτη, το Κατάρ αποκλείστηκε με ένα αρνητικό ρεκόρ: έγινε η πρώτη οικοδέσποινα Παγκοσμίου Κυπέλλου που τερματίζει στον όμιλό της χωρίς να κερδίσει ούτε έναν βαθμό. Οι ψευτο-οπαδοί του θα επιστρέψουν, αμέσως, στις χώρες τους. Οσο για τους πραγματικούς φιλάθλους του, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αγάπησαν το ποδόσφαιρο λίγο περισσότερο από ό,τι πριν αρχίσει το αραβικό Μουντιάλ.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το θέμα του protagon.gr που έχει τίτλο «Το Κατάρ αποκλείστηκε, οι οπαδοί του… απολύθηκαν».