ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ο βαθύτατα πένθιμος και διόλου ηρωικός θάνατος του ΕΣΥ…


Δεν είχα σκοπό να ξαναγράψω για την εκτέλεση του ΕΣΥ διά χειρός Γκάγκα (και Πλεύρη φυσικά, έστω κι αν ο υπουργός Υγείας ασχολείται περισσότερο με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς αυτόν τον καιρό και χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το Συμβούλιο της Επικρατείας…), γιατί η εκτέλεση του ΕΣΥ διά χειρός Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι που με πονάει πάρα πολύ και όταν πονάω πάρα πολύ έχω μόνο βρισίδια, δεν έχω λογική, αλλά διάβασα κάτι στη χτεσινή «Αυγή» και μου ανάψανε όλα τα λαμπάκια. Με τα λόγια της κυρίας Μίνας:
  • «Κύριε Ξανθέ αναφέρεστε στο ΕΣΥ που σχεδιάστηκε πριν σαράντα χρόνια, που είχε πλήρη και αποκλειστική εκείνη την εποχή που υπήρχε η Ανατολική Γερμανία. Δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία, δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα στην Ευρώπη».
Εκεί φτάσαμε κύριοι! Τριαντατόσα χρόνια έχει πέσει το τείχος, γκρεμίστηκε η Σοβιετία και τσακίστηκε ο υπαρκτός (λέμε τώρα) σοσιαλισμός και ακόμη οι νεοδημοκράτες στα φαντάσματα του παρελθόντος βασίζουν την επιχειρηματολογία τους. Όπως λέγανε μια φορά κι έναν καιρό, εκεί στα μέσα της περασμένης δεκαετίας, ότι «θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια» και ήρθε ο Πάτσης, σαρξ εκ της σαρκός τους, αίμα από το αίμα τους, να ψωνίσει δάνεια σε καλή τιμή. Και ήρθαν και οι δικαστικοί επιμελητές με τα τσεκούρια και τα πριόνια να βγάλουν την Ιωάννα Κολοβού από το σπίτι της. Με τα τσεκούρια και τα πριόνια και άσε κάτω τη γάτα κυρά μου, τίποτε δεν επιτρέπεται να πάρεις μαζί σου…

Η κυρία Γκάγκα τα είπε τα ανωτέρω τα εύοσμα, που δύο μήνες αφότου ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός δήλωνε:
«Θέλω να συμβάλλω, ώστε να προχωρήσουν κάποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμη καλύτερη τη φροντίδα των ασθενών και πιο ικανοποιητικές τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών».
Και όταν είπε στα τέκνα της το 2019 ότι θα ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, σημείωνε:
«Αυτό ήταν κάτι που συμβόλιζε τη στήριξή μου στους γιατρούς του ΕΣΥ. Τα παιδιά μου έδειξαν να το χαίρονται, ενώ εμένα με είχε φοβίσει».
Εμείς να δεις πόσο φοβηθήκαμε κυρία αναπληρώτρια με όλα αυτά που αντικρίσαμε στο νομοσχέδιό σας, εμείς να δεις πόσο φοβηθήκαμε. Και όταν μιλήσαμε με ειδικούς όχι και τόσο κακοπροαίρετους απέναντι στην κυβέρνηση, ειλικρινά μας κόπηκαν τα πόδια. Γιατί μπορεί να ισχυρίζεται ο γίγαντας Πλεύρης ότι «θα μπορούν οι γιατροί να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές ή στα ιατρεία τους, με ήπιο τρόπο και μόνο μία φορά την εβδομάδα», αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας απολύτως ελεγκτικός μηχανισμός που θα μπορεί να τσεκάρει ποιοι θα σέβονται το νόμο και ποιοι θα τον στέλνουν στον κάλαθο των αχρήστων. «Κάτσε θα γελάσουμε», μου είπε ένα πουλάκι που ξέρει πολλά. «Θα βάλουν τον Πιερρακάκη να εξαγγείλει καμιά εφαρμογή που θα τα επιβλέπει όλα και θα δίνει λύσεις παντού μέσω του ηλεκτρονικού wallet»!

Χώρια η περιφέρεια που θα αφαιμαχθεί ακόμη περισσότερο από γιατρούς (όταν όλοι και όλες θα τρέχουν να πιάσουν την καλή στα μεγάλα κέντρα), χώρια κάποιες ειδικότητες που θα μείνουν εκτός νυμφώνος και εκτός πάρτυ λόγω περιορισμένης δημοφιλίας στον ιδιωτικό τομέα, χώρια οι φτωχοί ασθενείς που θα καταλήγουν σε προσευχές μπας και γιάνουν, καταλαβαίνουμε όλοι και όλες γιατί ακόμη και η γαλάζια ΕΙΝΑΠ, ακόμη και ο πενταγάλανος Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πάνε κόντρα στο νομοσχέδιο. 
Γιατί συμφέρει ελάχιστους και καταστρέφει όχι το Ανατολικογερμανικό μοντέλο αλλά έργο δεκαετιών. Αυτά κυρία Γκάγκα μου και το ολοκληρώνω εδώ το κομμάτι, για να αρχίσω τα βρισίδια. Εκτός Newpost πάντα, για να μη μας το κλείσει το σπίτι το ΕΣΡ. Όταν ξυπνήσει από τον ύπνο τον βαθύ, που το έριξε η κτηνωδία του Κολωνού…

Υ.Γ. 1:
Και για να μη μου λένε κάποιοι ότι τώρα μ’ έπιασε ο πόνος, ορίστε τι έγραφα στο φέηζμπο, στις 7 Μαρτίου του 2020:
«Κάποια στιγμή ο κορωνοϊός θα πάρει την άγουσα.
Από το φόρτο, ωστόσο, της επιδημίας, το ΕΣΥ θα υποστεί βαρύ πλήγμα.
Για να ξανασταθεί στα πόδια του, θα χρειαστούν γενναίες ενέσεις κεφαλαίων.
Τί στοίχημα πάτε ότι δεν θα πάρει φράγκο και ότι η Ιδιωτική Υγεία θα θριαμβεύσει;
»

Υ.Γ. 2:
Και κάτι ακόμη (τον ατελείωτο έχω σήμερα!) για να το κλείσουμε επιτέλους:
Το ερώτημα «θέλει η κοινωνία ιδιωτικό ΕΣΥ;» είναι λάθος.
Η κοινωνία, προφανώς θέλει δωρεάν και στελεχωμένη υγεία.
Άλλη πρέπει να είναι η απορία:
«Αυτοί που θα κονομήσουν από την επί πληρωμή υγεία, μπορούν να πείσουν την κοινωνία να πάει κόντρα στο συμφέρον της; »
Δημοσιογράφος είμαι, ξέρω τι δουλειά κάνουμε…
  • το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (02.12.2022)