ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Πέθανε ο Λεωνίδας Τριβιζάς


Πέθανε ο θεατρικός σκηνοθέτης και καθηγητής της δραματικής τέχνης Λεωνίδας Τριβιζάς, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στα social media.
Γεννημένος στις 3 Μαΐου του 1929 στην Κέρκυρα, ο Λεωνίδας Τριβιζάς φοίτησε αρχικά στην Νομική Αθηνών πριν περάσει στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από όπου αποφοίτησε το 1956.
Μετά τις πρώτες του σκηνοθετικές του απόπειρες (Ελεύθερο Θέατρο, Νέα Σκηνή του Κωστή Λειβαδέα) ίδρυσε το δικό του θεατρικό σχήμα, το Κυκλικό Θέατρο (1961–1963). Συνεργάστηκε στη συνέχεια με το Εθνικό Θέατρο (1965–1967) και με τους θιάσους του Αλέκου Αλεξανδράκη και του Δημήτρη Χορν.
Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι την περίοδο της Χούντας όπου και μαθήτευσε υπο τον Ρολάν Μπαρτ στην École pratique des hautes études.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα επέστρεψε και πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου (1975–1984) και της ομώνυμης Δραματικής Σχολής. Σκηνοθετικά επανήλθε το 1996 με την σεξπιρική τραγωδία Βασιλιάς Ληρ (θίασος Κ. Καζάκου). Δύο χρόνια μετά, ανέβηκε η τελευταία σκηνοθετική του δουλειά, με τον Φάλσταφ, ελεύθερη απόδοση της σαιξπηρικής κωμωδίας Οι πρόσχαρες κυρίες του Ουίνδσορ.