ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

«Αυτή τη φορά δεν θα είναι κανένας να σε σώσει»...


«Κιβωτός του Κόσμου»: Ο φόβος κλείνει τα στόματα μαρτύρων

Η κατάθεση του 19χρονου στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και οι καταγγελίες του σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου» θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για να ανοίξουν αμέσως και άλλα στόματα. Ο χειρισμός της υπόθεσης, όμως, στα πρώτα της στάδια και η αδυναμία των αρχών να εγγυηθούν τη μυστικότητα της προδικασίας φαίνεται να αντιστρέφουν το κλίμα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες στην «Καθημερινή», η διαρροή της κατάθεσης έχει ήδη οδηγήσει σε ταυτοποίηση καταγγελλόντων, υπάρχουν αναφορές για απόπειρες εκφοβισμού των ίδιων και άλλων πιθανών μαρτύρων, ενώ μέχρι στιγμής η δημοσιότητα που δόθηκε φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά και για άλλους νυν ή πρώην τροφίμους οι οποίοι αναζητούνται για να εισφέρουν τις δικές τους εμπειρίες. Για τις αρμόδιες αρχές δεν χάθηκε μόνο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά μοιάζει να κλονίστηκε και η εμπιστοσύνη απέναντί τους.
Μετά τη δημοσίευση της κατάθεσης του 19χρονου ακολούθησε η αποκάλυψη της ταυτότητάς του σε φίλους και γνωστούς του με τους οποίους δεν είχε μοιραστεί όσα είχε καταγγείλει. Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε, καθώς του είχαν δοθεί τα εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να εκτεθεί δημοσίως η μαρτυρία του. Εύκολα έγινε η ταυτοποίησή του και από άλλους τροφίμους ή στελέχη της «Κιβωτού», μέσω των λεπτομερειών που είχαν γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ, καθώς δημοσιεύθηκαν στοιχεία για την οικογένειά του, αλλά και όλες τις δομές στις οποίες είχε βρεθεί. Οπως αναφέρεται στην «Κ» από το περιβάλλον του 19χρονου, δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με φίλους ή γνωστούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας τη βοήθειά τους για να τον προσεγγίσουν, αποκαλύπτοντας όμως με αυτή την κίνηση την ταυτότητά του σε όλο τον κοινωνικό του περίγυρο, ακόμη και σε άτομα που αγνοούσαν τι είχε συμβεί.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του 19χρονου, το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας και η έμμεση γνωστοποίηση της ταυτότητάς του έχουν ήδη οδηγήσει σε απόπειρες αποδόμησής του, «ώστε να παρουσιαστεί ως αναξιόπιστος ή αλήτης».
  • - απόσπασμα από ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαδόπουλου στην «Καθημερινή» (ολόκληρο ΕΔΩ)