ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Η ΠΟΣΠΕΡΤ για την Διοίκηση της ΕΡΤ

 

Ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

"Μετά την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τα προβλήματα δεν ελαχιστοποιήθηκαν και δεν απολαμβάνουμε τον ομαλό εργασιακό βίο. Η πλήρωση κενών οργανικών θέσεων πάγιων και

διαρκών αναγκών, ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας η πλουραλιστική και ελεύθερη ενημέρωση, η αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων είναι ακόμα ζητούμενα.

Οι ζωτικότερες λειτουργίες της εταιρείας μετατρέπονται από την Διοίκηση σε είδος πολυτελείας, παίρνοντας τον χαρακτήρα της ελάχιστης αξιοποίησης, μέχρι τελικής εξαφανίσεως, σε βάρος πάντα του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και της μέγιστης δυνατής εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς. Πάντα προς όφελος ημετέρων, φίλων και κουμπάρων, προς όφελος τελικά της σπατάλης του κοινωνικού πλούτου σε ιδιωτικά, εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η πολιτική υποχρεωτικής, αναγκαστικής συνταξιοδότησης-απόλυσης όσων συναδέλφων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα αποδεικνύει την αναλγησία αφ’ ενός της Διοίκησης και αφ’ ετέρου τον αντιανθρωπισμό της   νομοθετικής εξουσίας. Συνάδελφοι με 15-20 χρόνια εργασίας που έχουν συμπληρώσει 67 χρόνια ηλικίας, αναγκάζονται να πεταχτούν στον δρόμο με σύνταξη πείνας και μεγάλη διάρκεια απονομής της σύνταξης λόγω και διαδοχικής ασφάλισης. Η Διοίκηση προβάλει ως επιχείρημα την ενημέρωση μόλις 2 μηνών στους συγκεκριμένους συναδέλφους, κρίνοντας αυθαίρετα τον χρόνο αυτόν ικανό, προκειμένου οι μέλλοντες συνταξιούχοι να συνηθίσουν την καταδίκη στην ανέχεια που τους επιβάλουν.
  1. Σε πλήρη αθέτηση της συμφωνίας με την Ομοσπονδία του Μπάσκετ (ΕΣΑΚΕ) και τις προδιαγραφές καλύψεων των αγώνων Basket League, η Διοίκηση πραγματοποιεί τις μεταδόσεις χωρίς σκηνοθέτη, διευθυντή παραγωγής και δημοσιογράφο από το στούντιο της ΕΡΤ. Η πρακτική αυτή στο όνομα της «οικονομίας», δρομολογεί την ολική κατάργηση των εκτός έδρας μετακινήσεων, υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου έργου, αποδομεί την ζωτική λειτουργία της ΕΡΤ, απαξιώνει δομές και εργαζόμενους, εκμεταλλεύεται το υστέρημα των πολιτών που αντί να ενισχύουν την δημόσια λειτουργία, καταλήγουν να τροφοδοτούν το κέρδος ιδιωτικών εταιρειών και τα συμφέροντα λίγων.
  1. Η εφαρμογή ως κύρια χρήση, μονομελών συνεργείων εξωτερικών μεταδόσεων από το μητρώο, για την κάλυψη ειδησεογραφικών αναγκών, ελαχιστοποιεί τις ήδη λιγοστές υπάρχουσες θέσεις εργασίας, και χρησιμοποιεί έναν μόνο εργαζόμενο τεχνικό, ταυτόχρονα ως εικονολήπτη, ηχολήπτη, υπεύθυνο της μετάδοσης του οπτικοακουστικού υλικού και οδηγό. Η συγκεκριμένη εντατικοποίηση της εργασίας γίνεται βέβαια για τον «εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της εταιρείας», σε βάρος του εργαζόμενου, της ίδιας της ΕΡΤ και ποτέ σε βάρος των ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τόσο την εργασία των συνάδελφων στον ιδιωτικό τομέα, όσο και την ποιότητα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης.
  1. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Μουσικών Συνόλων, από τους συνάδελφους που υπηρετούν εδώ και 9 χρόνια τις θέσεις αυτές με ελαστικές σχέσεις εργασίας και αποτελούν αδιαμφισβήτητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πετιέται στα σκουπίδια. Η Διοίκηση κάνει χάρη στον Πολιτισμό που επαίρεται πως στηρίζει, με το να καταδικάζει τους εργαζόμενους σε σχέσεις εξάρτησης και ομηρίας με μισθούς πείνας, οδηγώντας τα Μουσικά Σύνολα σε πλατφόρμες βιτρίνας πολιτισμού, εξυπηρέτησης αποκλειστικά των αναγκών του Κράτους και των δημοσίων σχέσεων, πέρα και έξω από τις πραγματικές ανάγκες παιδείας, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και στήριξης της πολιτισμικής ανάπτυξης του τόπου.

Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες.

Τι φταίει για όλα αυτά και για όσα άλλα χειρότερα δρομολογούνται να γίνουν πίσω από τις ανάγκες μας; Ποια είναι τελικά η πηγή της απαξίωσης, αποδόμησης, της διάλυσης εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης του δημόσιου συμφέροντος, της ομαλής και εύρυθμης κοινωνικής και οικονομικής ζωής, της διάλυσης της ΕΡΤ; Είναι μόνο ο ένας ή ο άλλος κλάδος που η κακιά Διοίκηση ως κυβερνητικός εντολοδόχος προτάσσει τον οικονομικό εξορθολογισμό; Και πως μπορεί να επικαλούνται οικονομικό εξορθολογισμό, όταν την ίδια στιγμή στο όνομα του κοινωνικού ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ, δαπανούνται χιλιάδες ευρώ, ακόμα κι εκατομμύρια σε μεικτές κι εξωτερικές παραγωγές υποβαθμισμένης ποιότητας, εισάγοντας έμμεσα το καθεστώς ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), μέχρι της ολικής ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών;

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει και καταδικάζει την εντολοδόχο Διοίκηση της ΕΡΤ, για όλες τις πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζει πάντα ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ενάντια στον απλό πολίτη".