ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Η Εστία για το Βήμα: «Λάθος τάιμινγκ»


Η σημερινή Εστία επιπλήττει Το Βήμα για το δημοσίευμά του της Κυριακής σχετικά με συζητήσεις και έγγραφα του ΝΑΤΟ, που έγιναν το 1947, και με τα οποία δικαιώνονται οι τουρκικές σχέσεις. Η εφημερίδα τού Ομίλου Φιλιππάκη δεν αποδίδει σε εκείνη του Ομίλου Μαρινάκη έλλειψη πατριωτισμού, όμως θεωρεί ακατανόητο ότι το Βήμα της Κυριακής ανέσκαψε αρχεία που «δεν λειτουργούν θετικά για το εσωτερικό μέτωπο», ιδιαίτερα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Παράλληλα η Εστία αντιπαραθέτει το δικό της κείμενο στην κυριακάτικη έκδοσή της με τα πρακτικά των συνομιλιών που οδήγησαν στη Συνθήκη της Λοζάνης η οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Η Εστία γράφει για το θέμα του Βήματος ότι έγινε σε «λάθος τάιμινγκ». Ένα απόσπασμα:
«Πριν δύο ημέρες η "Εστία της Κυριακής" υπενθύμιζε τα πρακτικά των συνομιλιών, που οδήγησαν στη Συνθήκη της Λωζάννης, από την οποία προκύπτει αβιάστως ότι η κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου και των πέριξ θαλασσών είναι ελληνική. Προκύπτει ακόμη ότι θέμα αποστρατικοποιήσεως δεν υφίσταται και όλες οι αιτιάσεις της Τουρκίας επί του προκειμένου είναι έωλες.
» Ταυτοχρόνως όμως, η εφημερίς "Το Βήμα" αναφέρεται σε συζητήσεις και έγγραφα της Ατλαντικής Συμμαχίας, που χρονολογούνται από το 1947, όταν Ελλάς και Τουρκία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ, και με τα οποία δικαιώνονται οι τουρκικές σχέσεις (σημ.: προφανώς εννοεί θέσεις). Λάθος τάιμινγκ. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός μας, είναι όμως ακατανόητο, γιατί η εφημερίς ανέσκαψε αρχεία και παρουσιάζει κείμενα που ναι μεν δεν έχουν καμμία νομική αξία, όμως δεν λειτουργούν θετικά για το εσωτερικό μέτωπο, που πρέπει να είναι συμπαγές, ιδιαιτέρως τις παραμονές μίας κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, όπως αυτή που αρχίζει αύριο, όπου ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές αιτιάσεις».
Ο τίτλος του κειμένου, το οποίο αποτελεί σήμερα και το βασικό πρωτοσέλιδο θέμα τής Εστίας, είναι καυστικός: «Δύο σχολές σκέψεως για την πατρίδα». Ακόμα πιο καυστικός είναι ο υπότιτλος που κάνει λόγο για αποκάλυψη εγγράφων που έχουν στοιχεία πριμοδότησης προς την Τουρκία. Γράφει συγκεκριμένα: «Η ‘‘Εστία’’ απεκάλυψε τα πρακτικά της Λωζάννης, τα οποία δικαιώνουν πανηγυρικώς την Ελλάδα για νησιά-αποστρατικοποίηση. Το ‘‘Βήμα’’ απεκάλυψε παλαιά έγγραφα του ΝΑΤΟ, που πριμοδοτούν τις απόψεις της Τουρκίας