ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Το Πρωτοδικείο ακύρωσε τη διαγραφή των Πορτοσάλτε, Παπαδόπουλου και Χιώτη από την ΕΣΗΕΑ!


Το Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε τη διαγραφή των Αρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη από την ΕΣΗΕΑ. Οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν ως στόχο της αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων, αλλά την υπεράσπιση του δικαιώματος των δημοσιογράφων, να υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και σε περιόδους κινητοποιήσεων, έστω και με διαδικασίες «προσωπικού ασφαλείας».

Συγκεκριμενα, όπως αναφέρει το skai.gr, κατόπιν προσφυγής των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, Άρη Πορτοσάλτε, Νότη Παπαδόπουλου και Βασίλη Χιώτη, το δικαστήριο αποφάσισε:
1. Να ακυρωθούν οι ποινές, της οριστικής διαγραφής που είχε επιβληθεί στον Άρη Πορτοσάλτε και της προσωρινής διαγραφής στους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη που είχαν επιβληθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επειδή εργάστηκαν κατά την διάρκεια της απεργίας που είχε προκηρύξει το σωματείο τους στις 10 Ιουνίου 2021, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
2. Να αναγνωρίζεται στο εξής το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων και να μην επιβάλλονται ποινές σε όσους επιθυμούν να εργαστούν.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021, το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την προσωρινή διαγραφή για έξι μήνες από τα μητρώα του Σωματείου για τον Νότη Παπαδόπουλο και για τον Βασίλη Χιώτη, ενώ για τον Άρη Πορτοσάλτε αποφασίστηκε η οριστική διαγραφή του για τη μη συμμετοχή την απεργία της 10η Ιουνίου 2021.
Οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Αθηνών, υπογραμμίζοντας πως το σωματείο των δημοσιογράφων είναι πλέον το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα που επιβάλλει ποινές και πειθαρχικές κυρώσεις στα μέλη του που επιθυμούν να εργαστούν μη συμμετέχοντας σε απεργία, ενώ σε όλους τους άλλους κλάδους, τέτοιες διαδικασίες έχουν καταργηθεί ή έχουν απενεργοποιηθεί.

Το Πρωτοδικείο «διέγραψε» την ΕΣΗΕΑ...

Με την υπ’ αριθμόν 3705/2022 απόφαση το δικαστήριο δικαίωσε τους δημοσιογράφους κάνοντας δεκτή την προσφυγή τους κι έκρινε άκυρες της ποινές διαγραφής τους.
Με την απόφασή του αυτή το Πρωτοδικείο θα μπορούσε να πει κανείς πως «διέγραψε» την ΕΣΗΕΑ καθώς την υποχρεώνει, όταν προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις, να σέβεται και την υποχρέωση των μελών της να... υπηρετούν το αγαθό της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, προβλέποντας σχετικές διαδικασίες.
Την ίδια ώρα στον ΣΚΑΪ πανηγυρίζουν και κάνουν λόγο για «απόφαση-σταθμό που αλλάζει τα δεδομένα στην λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης κατά την διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων»...

ΥΓ Η απεργοσπασία είναι πλέον ελεύθερη και με τη βούλα του δικαστηρίου.
Αλήθεια η ΕΣΗΕΑ τι λέει για όλα αυτά;