ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Η ΚΕΔ για τις συνθήκες εργασίας στην ΕΡΤ


Ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων:

"Mερικά ακόμη κρούσματα GOVID-19 εντοπίστηκαν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής δύο μέρες ακριβώς πριν την υποχρεωτική μετακίνηση των 101 δημοσιογράφων του Πρώτου Προγράμματος από τον τρίτο όροφο στο newsroom του πρώτου ορόφου που στοιβάζονται δίπλα σε άλλους 98.
Σε πρώτο ρόλο στις πρακτικές αυτές εμφανίζεται πλέον ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Φώτης Καφαράκης με ανοικτά ζητήματα στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, ενώ πολύ δύσκολα και ο πρόεδρος Κ. Ζούλας μπορεί να πείσει ότι δεν είναι εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, όπως ισχυρίζεται για να μην έχει ευθύνη ,λέγοντας ότι δεν έχει στη θέση αυτή δημοσιογραφική ιδιότητα (…!),μολονότι ανεξάρτητα με ότι ισχυρίζεται εμφανίζεται επισήμως από την ΕΡΤ ως συντάκτης!..

Σε κάθε περίπτωση όμως η προχθεσινή δήλωση αποχώρησης του διευθύνοντος συμβούλου ,διότι κενό εξουσίας και ευθυνών δεν μπορεί να υπάρξει , περιπλέκει τα πράγματα, όπως και η εγκύκλιος του ιατρού εργασίας που επισημαίνει ζητήματα συνωστισμού προφανώς στο συγκεκριμένο newsroom που από την αρχή η δημιουργία του έχει καταγγελθεί.

Με επιστολή του προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος της ΚΕΔ Δημ. Τσαλαπάτης έχει επισημάνει το συνολικό πρόβλημα ζητώντας παρέμβαση και ενημέρωση των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών στις οποίες προφανώς περιλαμβάνεται και ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Ιδιαίτερα όταν ουδείς γνωρίζει τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων covid 19 αλλά και long covιd που έχουν καταγραφεί στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Εξυπακούεται ότι η ίδια ενημέρωση θα πρέπει να υπάρχει για όλους τους εργασιακούς χώρους του κλάδου. Και εδώ ανακύπτει ζήτημα και για την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι για ποια χωρητικότητα σχεδιάστηκε και αδειοδότηθηκε εν μέσω πανδημίας το συγκεκριμένο news room στην ΕΡΤ και τελικά πόσοι δημοσιογράφοι θα εργάζονται σε αυτό;

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι η ΕΡΤ αρνείται να καταθέσει τις σχετικές άδειες και τα έγγραφα με τα οποία δημιουργήθηκε το newsroom , ενώ παραμένει άγνωστο και το περιεχόμενο της μυστικής συνάντησης για την υπόθεση δύο κυριών μελών του ΔΣ που εργάζονται στην ΕΡΤ και του εκπροσώπου των συντακτών της τηλεόρασης, με τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης.

Άλλωστε παίζουν ρόλο και οι απευθείας αναθέσεις κατασκευών στον ίδιο εργολάβο, για ποσά που διαδοχικά σκαρφαλώνουν σε αριθμούς με πολλά μηδενικά και επεκτείνονται στις επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ.

Την Παρασκευή πάντως δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για όλα αυτά, λόγω της απονομής πολύκροτου βραβείου του Ιδρύματος Μπότση από την ΠτΔ και… όφειλε να είναι παρούσα και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μόνο που με αυτό... τιμήθηκε «η εργασία εν ώρα απεργίας!..».

29/05/22
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"