ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» στο κίνημα «Euromaidan»


Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, στις 13:00, ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για την ταραχώδη πορεία της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ξεκινώντας από τη ρήση του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι ότι «η Ουκρανία, ένας νέος και σημαντικός χώρος στην ευρασιατική σκακιέρα, είναι ένας γεωπολιτικός άξονας…», το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ διερευνά τις σημαντικότερες πτυχές των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Δύση.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε δύο γεγονότα που συμβαίνουν με διαφορά δέκα χρόνων στην Ουκρανία τον 21ο αιώνα: Την «Πορτοκαλί Επανάσταση» και το κίνημα των πολιτών «Euromaidan». Η «Πορτοκαλί επανάσταση» ήταν μία σειρά από διαμαρτυρίες και πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου 2004 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2005, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του 2004. Σε εθνικό επίπεδο, η επανάσταση σχηματοποιήθηκε από μια σειρά πράξεων πολιτικής ανυπακοής, καταλήψεων, και γενικών απεργιών που διοργανώθηκαν από το κίνημα της αντιπολίτευσης. Το «Euromaidan»ή «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας» ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2013 και ήταν ένα κύμα διαδηλώσεων και πολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία με δημόσιες διαμαρτυρίες στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, απαιτώντας με στενότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται απόψεις Ουκρανών πολιτών και αναλυτών, ενώ σε έναν παράλληλο αφηγηματικό άξονα παρακολουθούμε τη στάση των Ουκρανών ανθρακωρύχων και των εργατικών συνδικάτων στα γεγονότα αυτά.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ
Θωμάς Σίδερης
Ουκρανία
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ