ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Στοχοποιούνται εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


Tην ανησυχία τους για τις κυρώσεις των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε., τα οποία πλήττουν τους εργαζομένους στον Τύπο, εξέφρασαν ΕΣΗΕΑ και Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου με κοινή επιστολή τους προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου, η οποία κοινοποιήθηκε και προς τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και η ΕΣΗΕΑ εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις συνέπειες από την κατάσταση στην Ουκρανία και για την στάση της Ε.Ε. που έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους στον Τύπο και στην ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.
Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο την 1η Μαρτίου 2022 κανονισμό της Ε.Ε. για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 833/2014, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, καταλήγουμε στο να στοχοποιούνται εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Πρόκειται για εργαζόμενους που ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, καλύπτουν δημοσιογραφικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα ή και στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας ως βάση την χώρα μας. Για ανταποκριτές ρωσικών Μέσων με έδρα τους την Ελλάδα, διαπιστευμένοι, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες,συνάδελφοι και μέλη των ενώσεών μας, εργαζόμενοι αρκετοί από αυτούς σε μια ξένη χώρα, με όλες τις προκλήσεις που συνοδεύουν αυτή την αποστολή.
Για μας είναι αυτονόητο και απαραίτητο να μη στοχοποιηθούν οι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ρωσικών Μέσων ενημέρωσης που εργάζονται στην Ελλάδα.
Ζητούμε να μην γίνει ανάκληση καμίας διαπίστευσης ξένου ανταποκριτή με κριτήριο το μέσο που δουλεύει ή την εθνικότητά του.
Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση τους στους χώρους του ρεπορτάζ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, στη Βουλή, τα υπουργεία, το προεδρικό μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου κτλ.
Ζητούμε την προστασία των μελών της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και της ΕΣΗΕΑ από την κυβέρνηση και εσάς προσωπικά, στα πλαίσια του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της Ενημέρωσης.
Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας από όλα τα ΜΜΕ και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή στοχοποίησή τους."