ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αλαλούμ με την γραμμή των ΗΠΑ για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια


Αποστάσεις από την ανάρτηση της αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο, που κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου» σχετικά με την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Σύμφωνα με εσωτερικό μήνυμα που έλαβε το NBC, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε ένα «επείγον» μήνυμα στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στο οποίο αναφερόταν να μην κάνουν retweet την συγκεκριμένη ανάρτηση από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της πρεσβείας στο Twitter προχωρά ένα βήμα παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο χαρακτηρισμό της Ουάσινγκτον για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο φαίνεται πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να είναι πιο προσεκτικό.
Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να βιάζεται να υποδείξει τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την ανταλλαγή πυρών στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, καθώς όπως επισημαίνει δεν έχει αποδείξεις.
Φαίνεται ότι στη μάχη που έγινε εκεί χρησιμοποιήθηκε ελαφρύς οπλισμός, σύμφωνα με μια Αμερικανίδα αξιωματούχο του πυρηνικού τομέα.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για προβοκάτσια των ουκρανικών δυνάμεων υποστηρίζοντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα που περιπολούσαν στην περιοχή δέχθηκαν επίθεση από μια ουκρανική ομάδα σαμποτάζ.
Προχθές, Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας εγκλήματα πολέμου, λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό».
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι θα αφήσει αυτό τον ορισμό να τον δώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Αυτό απλώς υπογραμμίζει πόσο απερίσκεπτη ήταν η ρωσική εισβολή και πόσο αδιάκριτη φαίνεται να είναι η στόχευσή τους. Απλώς ανεβάζει το επίπεδο πιθανής καταστροφής σε ένα επίπεδο που κανείς δεν θέλει να δει», είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο CNN.